skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ayran, potrzebujesz zimnego jogurtu naturalnego, zimnej wody mineralnej, soli, ziół (mam tylko pietruszkę, ale możesz też koperek, kolendrę i inne świeże zioła).
Krok 2:
Posiekaj warzywa w dowolny dostępny sposób (za pomocą blendera lub drobnego cięcia). Im mniej posiekane warzywa, tym szybciej nada swój aromat ayranowi.
Krok 3:
Wlej jogurt do miski blendera, dodaj tam wodę i ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Następnie dodaj posiekane zioła i sól (ilość soli różni się smakiem).
Krok 5:
Dokładnie ubij miksturę. Smakujemy, jeśli czegoś brakuje (zioła, sól, woda) - dodajemy i ponownie ubijamy.
Krok 6:
Ayran jest gotowy. Zaleca się picie go na zimno. Ten napój jest przygotowywany tuż przed wypiciem. Jeśli stoi przez długi czas, woda zacznie się łuszczyć.
cała kuchnia Azerbejdżańska, prawie każde jej danie kulinarne jest pełne przypraw i ziół. I nie tylko jedzenie! W naszej rodzinie wszyscy kochają domowy ayran-pożywny i bardzo popularny napój bezalkoholowy nie tylko na Kaukazie. Jest szczególnie dobry do picia w gorące letnie dni.
ayran wygląda bardzo ładnie w przezroczystych szklankach, na tacy posypanej pokruszonym lodem. Warto pamiętać, że napój ten należy spożywać natychmiast po przygotowaniu, ponieważ woda szybko się w nim łuszczy i traci swój smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Lód - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g