skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podstawa. Aby przygotować podstawę ciasta, potrzebujemy: herbatników lub ciastek cukrowych, stopionego masła.
Krok 2:
Rozbij ciasteczka na kawałki. Masło. Umieść ciasteczka w misce kombajnu, wlej stopione masło.
Krok 3:
Ubij masę do mokrego miękiszu. Możesz zrobić wszystko rękami. Pokruszyć ciasteczka lub złożyć je w torebkę i przejść wałkiem do ciasta. Następnie wlej olej i wymieszaj wszystko rękami. Zawsze używam blendera do robienia okruchów - wszystko w nim odbywa się szybko, a okruchy są bardziej jednorodne.
Krok 4:
Naczynie do pieczenia (Ø 16 cm)wyłożyć folią. Wlać okruchy ciastek do formy i rozprowadzić na dnie i ścianach formy, tworząc boki o wysokości około 2 cm. Umieść formę w lodówce na 1 godzinę.
Krok 5:
Farsz. Aby przygotować nadzienie do ciasta serowego, potrzebujemy: stopiony ser śmietankowy; śmietana do ubijania (33-35% tłuszczu); cukier puder; wanilina; żelatyna; woda.
Krok 6:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia na 10 minut. Następnie podgrzej żelatynę, aż granulki całkowicie się rozpuszczą.
Krok 7:
W misce połącz ser śmietankowy, cukier puder i wanilinę.
Krok 8:
Ubij wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Osobno ubij wstępnie schłodzoną śmietanę na gęstą, stabilną masę.
Krok 10:
Dodaj stopioną żelatynę do masy serowej.
Krok 11:
Ubij mikserem na niskich obrotach.
Krok 12:
Delikatnie, ale szybko wprowadź bitą śmietanę, mieszając masę od góry do dołu. Krem powinien być elastyczny.
Krok 13:
Włóż powstały krem do formy z ciasteczkami i wygładź. Włóż ciasto do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 14:
Możesz udekorować gotowe ciasto skórką pomarańczową i listkami mięty. Smacznego!
po tym, jak ciasto stanie i stwardnieje (pozostanie delikatne w środku, ponieważ w kompozycji jest bardzo mało żelatyny), można je ozdobić do woli. Możesz zrobić siatkę z rozpuszczonej czekolady lub posypać startą skórką pomarańczową.
odpowiednie są również posiekane orzechy-migdały, pistacje, orzechy laskowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ciasteczka biszkoptowe - 378 kcal / 100g