skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kiszoną kapustę z żurawiną i jabłkiem? Przepis z kategorii pierwotniaków. Najpierw musimy dokładnie umyć żurawinę - to kolejny składnik naszego Dania.
Krok 2:
Obierz cebulę i cienko pokrój w półpierścienie. Obieramy skórkę z jabłka, a także kroimy lub pocieramy na średniej tarce.
Krok 3:
Dodaj trochę cukru do kapusty, dobrze wymieszaj i spróbuj, czy musisz dodać więcej.
Krok 4:
Wymieszaj wszystkie składniki w głębokiej misce i ciesz się pyszną i zdrową sałatką na każdą okazję!
ta niskokaloryczna sałatka jest niezwykle zdrowa. Aby poprzeć moje słowa dowodami, opowiem trochę o zaletach produktów zawartych w sałatce. 1) żurawina jest bogata w witaminy (zwłaszcza witaminę C), substancje pektynowe, kwasy organiczne i cukry. Ta jesienna jagoda zawiera fruktozę i glukozę (w mniejszym stopniu sacharozę); kwas cytrynowy, benzoesowy, jabłkowy, chinowy, oleanowy, a także w niewielkich stężeniach kwas szczawiowy i bursztynowy. Zawiera betainę, bioflawonoidy, mikro - i makroelementy. Jagody żurawiny pomagają obniżyć poziom cholesterolu w surowicy i wzmocnić ściany naczyń krwionośnych. Zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych na ścianach małych i średnich tętnic, a także zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi. Stosowanie żurawiny prowadzi do zwiększenia wydajności i zmniejszenia procesów zapalnych w organizmie. Substancje wchodzące w jego skład mają właściwości antybakteryjne. 2) kapusta kiszona zawiera witaminy A, B, C, K I U, pektynę, wapń i sulforafan. Substancje te zapobiegają występowaniu wielu chorób przewodu pokarmowego. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez i cynk. Kapusta kiszona zwiększa odporność, zwiększa odporność organizmu na stres, aktywuje metabolizm i stymuluje produkcję czerwonych krwinek. 3) cebula, która jest również bogata w witaminy z grupy A, B, C, E, PP i pierwiastki śladowe: wapń, magnez, potas, jod, sód, żelazo, mangan, cynk itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g