kapusta kiszona z żurawiną i jabłkiem

eksplozja witamin w jednym talerzu! Wzmocni odporność zimą. Kapusta kiszona z żurawiną i jabłkiem jest dobra dla organizmu, szybka i smaczna. Ta sałatka jest magazynem witamin, których potrzebujemy zimą i wiosną, kiedy stare zapasy są marnowane.
KaroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
49 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiszoną kapustę z żurawiną i jabłkiem? Przepis z kategorii pierwotniaków. Najpierw musimy dokładnie umyć żurawinę - to kolejny składnik naszego Dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i cienko pokrój w półpierścienie. Obieramy skórkę z jabłka, a także kroimy lub pocieramy na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trochę cukru do kapusty, dobrze wymieszaj i spróbuj, czy musisz dodać więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie składniki w głębokiej misce i ciesz się pyszną i zdrową sałatką na każdą okazję!

ta niskokaloryczna sałatka jest niezwykle zdrowa. Aby poprzeć moje słowa dowodami, opowiem trochę o zaletach produktów zawartych w sałatce. 1) żurawina jest bogata w witaminy (zwłaszcza witaminę C), substancje pektynowe, kwasy organiczne i cukry. Ta jesienna jagoda zawiera fruktozę i glukozę (w mniejszym stopniu sacharozę); kwas cytrynowy, benzoesowy, jabłkowy, chinowy, oleanowy, a także w niewielkich stężeniach kwas szczawiowy i bursztynowy. Zawiera betainę, bioflawonoidy, mikro - i makroelementy. Jagody żurawiny pomagają obniżyć poziom cholesterolu w surowicy i wzmocnić ściany naczyń krwionośnych. Zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych na ścianach małych i średnich tętnic, a także zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi. Stosowanie żurawiny prowadzi do zwiększenia wydajności i zmniejszenia procesów zapalnych w organizmie. Substancje wchodzące w jego skład mają właściwości antybakteryjne. 2) kapusta kiszona zawiera witaminy A, B, C, K I U, pektynę, wapń i sulforafan. Substancje te zapobiegają występowaniu wielu chorób przewodu pokarmowego. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez i cynk. Kapusta kiszona zwiększa odporność, zwiększa odporność organizmu na stres, aktywuje metabolizm i stymuluje produkcję czerwonych krwinek. 3) cebula, która jest również bogata w witaminy z grupy A, B, C, E, PP i pierwiastki śladowe: wapń, magnez, potas, jod, sód, żelazo, mangan, cynk itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy