tortille z mąki ryżowej bez jajek na patelni

bardzo proste i szybkie pieczenie zamiast chleba! Tortille z mąki ryżowej bez jajek na patelni są cienkie, chrupiące i bardzo apetyczne. Można je spożywać zamiast chleba do dania głównego lub podawać z miodem lub dżemem do gorącej herbaty lub aromatycznej kawy!
MusyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 75 % 43 g
277 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Przede wszystkim musisz przesiać mąkę ryżową przez drobne sito. Ten krok pomoże pozbyć się grudek mąki lub obcych zanieczyszczeń, a jednocześnie nasyci mąkę tlenem, co później sprawi, że pieczenie będzie bardziej bujne i delikatne.

2. Dodaj już przesianą mąkę ryżową, sól do smaku i dobrze wymieszaj suche składniki.

3. Następnie wlej 1/3 części całego oleju roślinnego do suchych produktów i dobrze go wymieszaj. Możesz użyć rafinowanego oleju słonecznikowego, oliwy lub sezamu. Ten ostatni nada gotowym ciastom niepowtarzalny apetyczny smak i przyjemny aromat.

4. Wymagana ilość wody zagotować oddzielnie w czajniku. A następnie wlej wrzącą wodę do mąki z resztą produktów i natychmiast wymieszaj wszystko drewnianą szpatułką lub zwykłą łyżką stołową, gdy woda jest jeszcze gorąca - to ważne. Następnie, gdy mieszanina nieco ostygnie, przenieś ją na poziomą powierzchnię (stół lub deskę do krojenia) i zagnieść miękkie, ale elastyczne ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki-ciasto w końcu nie powinno przyklejać się do rąk.

5. Ciasto owinąć folią spożywczą lub włożyć do torby, aby nie wyschło i pozostawić na około 20 minut w spokoju. Pozostaw go w temperaturze pokojowej.

7. Rozłóż ciasto i ponownie lekko ugniataj rękami. Posyp deskę mąką i rozwałkuj cały kawałek ciasta na cienki arkusz o grubości nie większej niż 2-3 mm. nasmaruj warstwę ciasta 1/3 części oleju roślinnego.

8. Następnie zwinąć ciasto w bułkę. A potem pokrój tę rolkę na identyczne porcje. Zwiń każdy kawałek w cienkie ciasto - im cieńszy, tym lepiej.

9. Nasmaruj patelnię pozostałym olejem roślinnym i dobrze ją rozgrzej. Następnie z kolei smaż każdą tortillę na złoty kolor z każdej strony.

tortille są pyszne, pożywne i niezwykłe. Podobają się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy