skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim musisz przesiać mąkę ryżową przez drobne sito. Ten krok pomoże pozbyć się grudek mąki lub obcych zanieczyszczeń, a jednocześnie nasyci mąkę tlenem, co później sprawi, że pieczenie będzie bardziej bujne i delikatne.
2. Dodaj już przesianą mąkę ryżową, sól do smaku i dobrze wymieszaj suche składniki.
3. Następnie wlej 1/3 części całego oleju roślinnego do suchych produktów i dobrze go wymieszaj. Możesz użyć rafinowanego oleju słonecznikowego, oliwy lub sezamu. Ten ostatni nada gotowym ciastom niepowtarzalny apetyczny smak i przyjemny aromat.
4. Wymagana ilość wody zagotować oddzielnie w czajniku. A następnie wlej wrzącą wodę do mąki z resztą produktów i natychmiast wymieszaj wszystko drewnianą szpatułką lub zwykłą łyżką stołową, gdy woda jest jeszcze gorąca - to ważne. Następnie, gdy mieszanina nieco ostygnie, przenieś ją na poziomą powierzchnię (stół lub deskę do krojenia) i zagnieść miękkie, ale elastyczne ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki-ciasto w końcu nie powinno przyklejać się do rąk.
5. Ciasto owinąć folią spożywczą lub włożyć do torby, aby nie wyschło i pozostawić na około 20 minut w spokoju. Pozostaw go w temperaturze pokojowej.
7. Rozłóż ciasto i ponownie lekko ugniataj rękami. Posyp deskę mąką i rozwałkuj cały kawałek ciasta na cienki arkusz o grubości nie większej niż 2-3 mm. nasmaruj warstwę ciasta 1/3 części oleju roślinnego.
8. Następnie zwinąć ciasto w bułkę. A potem pokrój tę rolkę na identyczne porcje. Zwiń każdy kawałek w cienkie ciasto - im cieńszy, tym lepiej.
9. Nasmaruj patelnię pozostałym olejem roślinnym i dobrze ją rozgrzej. Następnie z kolei smaż każdą tortillę na złoty kolor z każdej strony.
tortille są pyszne, pożywne i niezwykłe. Podobają się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g