muszle nadziewane mielonym mięsem na patelni

proste, smaczne i piękne danie z makaronu i mięsa mielonego! Nadziewane muszle makaronu to proste danie, które przyszło do nas z Włoch, gdzie ogromna liczba potraw jest przygotowywana z ulubionego tradycyjnego produktu mieszkańców-makaronu. A makaron w kształcie dużych muszli jest nadziewany różnymi nadzieniami. Jednym z prostych dań, które przypominają smak naszego Dania-makaronu w stylu granatowym, jest nadziewany makaron z mielonym mięsem na patelni, tylko na zewnątrz wygląda piękniej i estetycznie, można go podać na świąteczny obiad lub kolację.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 54 % 22 g
232 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na nadziewane mięsem muszle na patelni. Dusimy makaron nadziewany mięsem mielonym w sosie pomidorowym. W razie potrzeby sos może być kremowy, grzybowy lub w inny sposób do smaku. Z makaronu powinieneś wybrać duże muszle, ponieważ łatwiej jest wypełnić je nadzieniem. Możesz użyć pasty pomidorowej lub zrobić sos pomidorowy ze świeżych pomidorów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej jest użyć mięsa mielonego z mieszanki wołowiny i wieprzowiny, wtedy danie okaże się smaczniejsze, a nadzienie delikatne i soczyste. Mięso mielone można przygotować samodzielnie ze świeżego mięsa, obracając je ręczną lub elektryczną maszynką do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Obierz cebulę i pokrój nożem w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój je na kilka kawałków. Za pomocą blendera zmiel je na puree. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię. Podgrzej go i wyślij mięso mielone z cebulą na patelnię. Smażyć, aż wybieli się na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby mięso mielone nie zebrało się w duże grudki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ugotowaną marchewkę i przecier pomidorowy do mielonego mięsa, przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. Mieszać. Dusić mięso mielone z warzywami na średnim ogniu przez około 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie wlej wodę do rondla, dodaj szczyptę soli, włącz ogień. Doprowadź wodę do wrzenia. Zasypiamy makaron, natychmiast mieszamy, aby nie przykleił się do dna patelni. Gotuj muszle na średnim ogniu, aż do połowy ugotowane. Makaron powinien być trochę twardy, aby ułatwić nadziewanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnij muszle farszem z mięsa mielonego smażonymi warzywami. Rozłóż je na natłuszczonej patelni. Jeśli nadzienie pozostanie, można je również wysłać na patelnię. Napełnij nadziewany makaron pozostałym sosem pomidorowym i śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Kładziemy patelnię z makaronem z mięsem mielonym na ogniu. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj makaron przez około 15 minut. Wyłącz ogień.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Danie jest gotowe, posyp świeże zioła na wierzchu. Na dnie patelni powinien pozostać sos, który podajemy jako sos do makaronu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Makaron muszelkowy - 344   kcal/100g

Podobne przepisy