skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na nadziewane mięsem muszle na patelni. Dusimy makaron nadziewany mięsem mielonym w sosie pomidorowym. W razie potrzeby sos może być kremowy, grzybowy lub w inny sposób do smaku. Z makaronu powinieneś wybrać duże muszle, ponieważ łatwiej jest wypełnić je nadzieniem. Możesz użyć pasty pomidorowej lub zrobić sos pomidorowy ze świeżych pomidorów.
Krok 2:
Lepiej jest użyć mięsa mielonego z mieszanki wołowiny i wieprzowiny, wtedy danie okaże się smaczniejsze, a nadzienie delikatne i soczyste. Mięso mielone można przygotować samodzielnie ze świeżego mięsa, obracając je ręczną lub elektryczną maszynką do mięsa.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Obierz cebulę i pokrój nożem w małe kostki.
Krok 4:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój je na kilka kawałków. Za pomocą blendera zmiel je na puree. Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię. Podgrzej go i wyślij mięso mielone z cebulą na patelnię. Smażyć, aż wybieli się na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby mięso mielone nie zebrało się w duże grudki.
Krok 5:
Dodaj ugotowaną marchewkę i przecier pomidorowy do mielonego mięsa, przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. Mieszać. Dusić mięso mielone z warzywami na średnim ogniu przez około 15 minut.
Krok 6:
W międzyczasie wlej wodę do rondla, dodaj szczyptę soli, włącz ogień. Doprowadź wodę do wrzenia. Zasypiamy makaron, natychmiast mieszamy, aby nie przykleił się do dna patelni. Gotuj muszle na średnim ogniu, aż do połowy ugotowane. Makaron powinien być trochę twardy, aby ułatwić nadziewanie.
Krok 7:
Wypełnij muszle farszem z mięsa mielonego smażonymi warzywami. Rozłóż je na natłuszczonej patelni. Jeśli nadzienie pozostanie, można je również wysłać na patelnię. Napełnij nadziewany makaron pozostałym sosem pomidorowym i śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Kładziemy patelnię z makaronem z mięsem mielonym na ogniu. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj makaron przez około 15 minut. Wyłącz ogień.
Krok 8:
Danie jest gotowe, posyp świeże zioła na wierzchu. Na dnie patelni powinien pozostać sos, który podajemy jako sos do makaronu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Makaron muszelkowy - 344 kcal/100g