skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania ciasta kefirowego bez drożdży. Ilość cukru należy wcześniej dostosować w zależności od przyszłego produktu (pizza, ciasto, pampushki). Jeśli produkt jest słodki, ilość cukru pozostaje taka sama, jeśli produkt nie jest słodki - lepiej zmniejszyć ilość cukru. Lepiej też skupić się na swoim guście.
Krok 2:
Wlej kefir do miski do wyrabiania ciasta, dodaj cukier granulowany, sól i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj wszystko trzepaczką, aby wszystkie luźne składniki się rozpuściły, a kefir zaczął się pienić. Soda musi być dodana do kefiru, a nie podczas dodawania ciasta, ponieważ jest dobrze wygaszona przez kefir.
Krok 3:
Następnie dodaj olej roślinny i ponownie wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Wlej połowę mąki przesianej przez sito do miski i dokładnie zagniataj drewnianą łyżką. W rezultacie ciasto powinno być miękkie jak puch, więc stopniowo wprowadzamy mąkę. Nadal wprowadzamy mąkę, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Krok 5:
Gdy ciasto zbierze się w kulkę, przenieś je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj rękami. W dotyku ciasto powinno wyglądać jak drożdże i być trochę lepkie. Z gotowym ciastem możesz od razu zacząć pracować, ale zalecam pozostawienie go na 10-15 minut, przykrytego ręcznikiem.
nie każdy wie, jak pracować ze świeżymi lub suchymi drożdżami, a ten przepis jest dobrą alternatywą. Proste, szybkie i smaczne! A czas przygotowania takiego ciasta jest znacznie krótszy niż w przypadku drożdży. Ogólnie rzecz biorąc, same plusy.
niektóre gospodynie domowe dodają sodę do samego ciasta, ale polecam dodanie sody do kefiru, ponieważ dobrze się w nim gasi. Jeśli dodasz sodę do ciasta, nada smak gotowemu produktowi, który nie wszystkim się podoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g