skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Twaróg polecam wziąć 1-3%, twardy ser również wziąć mniej tłusty, 40% - będzie w sam raz. Mleko lepiej wziąć 1,5%. Mąka w przepisie używa ryżu, ale jeśli jej nie masz, możesz wziąć pszenicę.
Krok 2:
Zetrzyj twardy ser.
Krok 3:
W misce wymieszaj twaróg i jajko. Sól-pieprz do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać ulubione suszone zioła.
Krok 4:
Następnie dodaj twardy ser - wszystko dobrze zagniatamy.
Krok 5:
Wlej mleko. Mieszać. Temperatura mleka nie jest fundamentalna.
Krok 6:
Dodaj mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj widelcem. Mikser nie jest potrzebny w tym naczyniu-ciasto jest dobrze zagniatane widelcem.
Krok 7:
Podgrzej patelnię. Jeśli masz patelnię o średnicy 20-22 centymetrów, otrzymasz dwa chaczapuri. Mam patelnię o średnicy 28 centymetrów - mam jedną dużą) Teraz sekretem oleju roślinnego jest dobre podgrzanie patelni, kapanie oleju i pocieranie serwetką na całej powierzchni. W rezultacie patelnia jest nasmarowana, ilość tłuszczu jest minimalna...
Krok 8:
...wlej ciasto na rozgrzaną patelnię, podgrzej nieco poniżej średniej, przykryj i gotuj przez około 10 minut. Czas gotowania zależy od średnicy patelni. Od czasu do czasu uważaj, aby Twoje chaczapuri się nie paliło.
Krok 9:
Gdy jedna strona jest dobrze zrumieniona, odwróć ją na drugą stronę. Robimy to ostrożnie szpatułką, aby chaczapuri się nie złamał) przygotowujemy drugą Stronę również pod pokrywką. Czasami sprawdzamy)
Krok 10:
Gotowy chaczapuri pachnie pysznie! Przenosimy na talerz, kroimy na porcje i traktujemy rodzinę) jest smaczny zarówno na gorąco, jak i na zimno. Herbata, kawa-kto co kocha. Dzieci uwielbiają jeść z mlekiem.
Krok 11:
Gotuj dla zdrowia i smacznego!
Khachapuri okazuje się bardzo aromatyczny i pyszny. Możesz dodać swoje ulubione suszone zioła, świeże nie lubię w tym przepisie. Śniadanie, przekąskę lub nawet obiad to danie uniwersalnie! Podawaj takie chaczapuri do zupy na obiad - twoja rodzina będzie zachwycona! Gotuj dla zdrowia i smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g