chaczapuri na mące ryżowej na patelni

chaczapuri może być również dietetyczny. Gotujemy, cieszymy się! Jesteś na diecie, ale chcesz czegoś pysznego? Zrób chaczapuri według tego przepisu! Danie okazuje się bardzo smaczne, pachnące i satysfakcjonujące, bez szkody dla figury) lubią to zarówno dorośli, jak i dzieci. Nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na przekąskę. A jeśli nagle pojawią się goście-takie danie to tylko ratunek! Gotuj dla zdrowia!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 35 % 13 g
214 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Twaróg polecam wziąć 1-3%, twardy ser również wziąć mniej tłusty, 40% - będzie w sam raz. Mleko lepiej wziąć 1,5%. Mąka w przepisie używa ryżu, ale jeśli jej nie masz, możesz wziąć pszenicę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj twardy ser.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce wymieszaj twaróg i jajko. Sól-pieprz do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać ulubione suszone zioła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj twardy ser - wszystko dobrze zagniatamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko. Mieszać. Temperatura mleka nie jest fundamentalna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj widelcem. Mikser nie jest potrzebny w tym naczyniu-ciasto jest dobrze zagniatane widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej patelnię. Jeśli masz patelnię o średnicy 20-22 centymetrów, otrzymasz dwa chaczapuri. Mam patelnię o średnicy 28 centymetrów - mam jedną dużą) Teraz sekretem oleju roślinnego jest dobre podgrzanie patelni, kapanie oleju i pocieranie serwetką na całej powierzchni. W rezultacie patelnia jest nasmarowana, ilość tłuszczu jest minimalna...

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    ...wlej ciasto na rozgrzaną patelnię, podgrzej nieco poniżej średniej, przykryj i gotuj przez około 10 minut. Czas gotowania zależy od średnicy patelni. Od czasu do czasu uważaj, aby Twoje chaczapuri się nie paliło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy jedna strona jest dobrze zrumieniona, odwróć ją na drugą stronę. Robimy to ostrożnie szpatułką, aby chaczapuri się nie złamał) przygotowujemy drugą Stronę również pod pokrywką. Czasami sprawdzamy)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy chaczapuri pachnie pysznie! Przenosimy na talerz, kroimy na porcje i traktujemy rodzinę) jest smaczny zarówno na gorąco, jak i na zimno. Herbata, kawa-kto co kocha. Dzieci uwielbiają jeść z mlekiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj dla zdrowia i smacznego!

Khachapuri okazuje się bardzo aromatyczny i pyszny. Możesz dodać swoje ulubione suszone zioła, świeże nie lubię w tym przepisie. Śniadanie, przekąskę lub nawet obiad to danie uniwersalnie! Podawaj takie chaczapuri do zupy na obiad - twoja rodzina będzie zachwycona! Gotuj dla zdrowia i smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy