naleśniki z marchewką i suszonymi morelami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Nadzienie. Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Umyj suszone morele, zalej wrzącą wodą, aby woda lekko przykryła owoce, gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wrzuć do durszlaka. Wymieszaj marchewki z suszonymi morelami i zmiksuj blenderem. Dodaj cynamon i wymieszaj.
2. Ciasto. Ubij jajko z mleko. Przy ciągłym mieszaniu dodaj mąkę, aby nie było grudek. Wymieszaj 1 łyżkę. l olej roślinny, sól.
3. Na patelni z gorącym olejem roślinnym smażyć naleśniki na złoty kolor.
4. Posmaruj naleśniki puree z marchwi i zwiń w trójkąty. Przed podaniem możesz posypać naleśniki posiekanymi pistacjami i udekorować listkami mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g