naleśniki z marchewką i suszonymi morelami

cienkie naleśniki z jasnym i pysznym nadzieniem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 77 % 24 g
135 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Nadzienie. Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Wrzuć do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Umyj suszone morele, zalej wrzącą wodą, aby woda lekko przykryła owoce, gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wrzuć do durszlaka. Wymieszaj marchewki z suszonymi morelami i zmiksuj blenderem. Dodaj cynamon i wymieszaj.
2. Ciasto. Ubij jajko z mleko. Przy ciągłym mieszaniu dodaj mąkę, aby nie było grudek. Wymieszaj 1 łyżkę. l olej roślinny, sól.
3. Na patelni z gorącym olejem roślinnym smażyć naleśniki na złoty kolor.
4. Posmaruj naleśniki puree z marchwi i zwiń w trójkąty. Przed podaniem możesz posypać naleśniki posiekanymi pistacjami i udekorować listkami mięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy