skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dokładnie umyj wszystkie warzywa. Następnie cienko posiekaj kapustę. Obieram pieprz z nasion i łodyg i kroję cienkim "makaronem". Następnie biorę dużą tarkę i pocieram pomidora i marchewkę. W czosnku wyciskam czosnek i kruszę warzywa tak małe, jak to możliwe. Wszystkie produkty wkładam do salaterki, wlewam tam olej roślinny i świeżo wyciśnięty sok z cytryny i wszystko dokładnie mieszam. Odstawiam cytrynową sałatkę z kapusty i papryki z olejem na kilka godzin w lodówce i podaję do stołu. Sukces tego posiłku w towarzystwie wegetarian jest zapewniony, ale jako przystawka do innych potraw jest również doskonały. Słyszałem ten przepis kulinarny wiele lat temu w audycji radiowej o kuchni wegetariańskiej, a teraz staram się gotować częściej, zwłaszcza latem, kiedy wszystkie jego składniki są świeże, a rynki są po prostu przepełnione. Doskonale harmonizuje z kotletami warzywnymi, naleśnikami z cukinii i plackami ziemniaczanymi. Możesz podawać z tłuczonymi ziemniakami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g