skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi z kurczaka? Tak, bardzo proste i dość szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Jeśli nie ma świeżego szpinaku, weź zamrożony, ale całkowicie go rozmroź i wyciśnij nadmiar wilgoci. Surowe jaja kurze dobrze umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Opłucz pierś kurczaka i osusz. Pokrój go na kawałki i posiekaj w maszynce do mięsa z drobnym grillem lub blenderem. Przenieś mięso mielone z piersi do miski.
Krok 3:
Rozbij jajko do miski z mielonym mięsem.
Krok 4:
Sól wszystko. Najlepiej posolić grubą solą, ponieważ możesz przesolić małą.
Krok 5:
Dodaj zmielony czarny pieprz. W razie potrzeby można go zastąpić odmianą białą lub zieloną.
Krok 6:
Dodaj posiekany szpinak do miski. Jeśli weźmiesz świeży szpinak, posortuj i usuń nogi. Następnie zanurz go na 30-60 sekund we wrzącej wodzie, a następnie natychmiast przenieś do lodowatej wody i pozostaw do ostygnięcia. Wyjmij, wyciśnij i drobno posiekaj.
Krok 7:
Wsyp mąkę do miski z mięsem mielonym i szpinakiem. Należy go najpierw przesiać z małych śmieci, jeśli jest dostępny, i grudek mąki.
Krok 8:
Wlej paprykę do miski i wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Odstaw na 10 minut.
Krok 9:
Pierogi można również rzeźbić rękami. Ale jeśli weźmiesz je łyżką stołową nasączoną wodą, pierogi są bardzo schludne i prawie takie same. Zwilż łyżkę stołową wodą i zgarnij nią mięso mielone do ściany naczynia. Następnie przełóż na wilgotną dłoń i zgarniając łyżką uformuj gnocchi.
Krok 10:
Ułóż gnocchi na talerzu nasączonym wodą.
Krok 11:
Wlej półtora litra wody do rondla i zagotuj na średnim ogniu, dopraw solą. Zmniejsz ogień do niskiego i opuść gnocchi, uważając, aby nie przykleiły się do dna. I nie kładź wszystkiego na raz, mogą się skleić i stracić kształt. Gotować na wolnym ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Zajmie to około 5-7 minut. Skoncentruj się na swoim piecu. Następnie wyjmij pierogi łyżką cedzakową i natychmiast podawaj z dowolnym dodatkiem lub warzywami i ziołami.
Krok 12:
Smacznego!
jeśli robisz gnocchi dla małego dziecka, nie wkładaj pieprzu do mielonego mięsa.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g