Jak gotować mrożone krewetki królewskie

trudno je zepsuć, ale musisz znać pewne subtelności. Krewetki królewskie różnią się od zwykłych tym, że mają dużą głowę i mały ogon, ale pomimo niewielkiej ilości mięsa smakują lepiej niż zwykłe małe krewetki. Kompozycja zawiera niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe, wodę, witaminy PP, H, C, E, grupy B, A, a także minerały: nikiel, kolbat, molibden, chrom, miedź, mangan, fluor, jod, żelazo, cynk, fosfor, potas, magnez, wapń itp.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 86 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 14 % 1 g
29 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To wszystkie składniki potrzebne do ugotowania krewetek królewskich. Najprawdopodobniej masz, podobnie jak ja, gotowane i mrożone krewetki, chociaż są też te, które zostały zamrożone na surowo. Różnią się kolorem. Jeśli krewetki mają jasnoróżowy kolor, to przed zamrożeniem zostały poddane obróbce cieplnej. Jeśli krewetki są szarozielone, oznacza to, że zostały zamrożone bez przetwarzania. Od tego zależy czas gotowania krewetek

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim umieść duży garnek z wodą na kuchence i zagotuj, stosunek krewetek do wody wynosi co najmniej 1:2. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól-nie bój się, potrzebujemy jej dość dużo - na 1 litr wody potrzebujesz 40-45 g soli. Jeśli masz już obrane krewetki, ilość soli należy zmniejszyć o połowę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny bezpośrednio na patelnię, a następnie pokrój go na 4 części i włóż tutaj

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj liść laurowy-idealnie komponuje się ze smakiem krewetek

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj inne suche przyprawy-goździki, ziele angielskie i czarny pieprz, tutaj będą bardzo przydatne

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj gałązki pietruszki lub koperku, możesz wziąć zarówno suchą pietruszkę i koperek, jak i Zioła, aromat suszonych i świeżych ziół jest nieco inny. Zestaw przypraw jest dość konwencjonalny, możesz użyć moich sugestii lub dodać na przykład czosnek, cebulę, specjalny zestaw przypraw do owoców morza lub inne przyprawy według własnych upodobań

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, ale gdy woda się zagotuje, pozbywamy się Lodowej skorupy. Bardzo często krewetki są wysyłane bezpośrednio do garnka, ale jest to częsty błąd. najszybszym sposobem na to jest po prostu spłukanie ich pod strumieniem ciepłej wody - w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru brudu, odłamanych anten i nóg, a także lodu. Następnie umieść przygotowane krewetki na patelni

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj krewetki królewskie przez około 5 minut, jeśli Twoje krewetki są dość duże, zajmie ci to 7 minut. Świeżo mrożone krewetki o szaro-zielonym odcieniu należy gotować przez 8-10 minut, a jeśli krewetki są już obrane, wystarczy tylko 2-3 minuty

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe pachnące krewetki polej sokiem z cytryny lub wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek i zanurz w nim obrane krewetki, idealny jest również sos z niskotłuszczowej śmietany z czosnkiem i ziołami lub mieszanka keczupu z majonezem

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal / 100g

Podobne przepisy