wątroba gotowana

zdrowe, niedrogie, łatwe, na obiad dla całej rodziny! Gotowana wątroba to uniwersalna rzecz. Może być podawany osobno, jako niezależne danie, może być z przystawką, jako pełnoprawne drugie. Lub dodaj go do sałatki ze świeżych warzyw. Gotowana wątroba daje również bardzo smaczny pasztet.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 6 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 11 % 1 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować wątrobę? Ten przepis dotyczy wątróbki drobiowej. Umyj wątróbkę drobiową i wrzuć do durszlaka, aby nadmiar wody mógł spłynąć. Wątroba musi być wolna od przewodów, żółci i skrzepów krwi. Kanały wyglądają jak jasne żyły. A pęcherzyki żółciowe i żółć to elementy o ciemnozielonym kolorze. Jeśli nie zostaną usunięte, możesz zepsuć całe danie, ponieważ żółć da nieprzyjemną gorycz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kolor normalnej wątróbki drobiowej może wahać się od jasnobrązowego do bordowo-brązowego. Zależy to od wieku ptaka i indywidualnych cech ciała kurczaka, to znaczy wcale nie jest krytyczne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wątrobę na porcje. Wysokiej jakości wątróbka drobiowa powinna być gładka i błyszcząca, z charakterystycznym "wątrobowym" zapachem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej zimną wodę do garnka. Rozłóż wątrobę. Doprowadź wodę do wrzenia na małym ogniu. Czasami dodaję całą obraną cebulę i marchewkę, wtedy wątroba jest jeszcze smaczniejsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas procesu gotowania usuń powstałą pianę łyżką cedzakową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wolę dodawać liście laurowe i ziele angielskie w tym momencie, gdy główna pianka zostanie usunięta. Dodaj sól do smaku. Po zagotowaniu wody wątróbka drobiowa będzie gotowa za piętnaście minut. Nie trzeba go gotować dłużej, ponieważ wątroba może stać się sztywna. Wyjmij wątrobę z bulionu łyżką cedzakową i podawaj. Smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy