gotowana pierś z indyka

zdrowe danie dietetyczne dla całej rodziny! Gotowana pierś z indyka to idealna metoda gotowania, która zachowuje maksymalną ilość składników odżywczych w mięsie. Aby pierś była miękka i delikatna, musisz przestrzegać kilku zasad.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 90 % 9 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 10 % 1 g
42 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować pierś z indyka? Przygotuj jedzenie. Opłucz mięso i osusz, jeśli pierś jest duża, pokrój ją na małe kawałki. Konieczne jest gotowanie całkowicie rozmrożonego mięsa bez skóry. Prawidłowo rozmrażaj indyka - na dolnej półce lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, podpal. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej mięso z indyka. Taka kolejność pozwoli zaoszczędzić maksimum składników odżywczych w mięsie. Nie wlewaj dużo wody, powinno tylko zamknąć mięso o kilka centymetrów. Zmniejsz ogień do małego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania należy usunąć powstałą pianę z powierzchni, a wraz z nią różne szkodliwe substancje wychodzą z mięsa. Bulion powinien pozostać przezroczysty. Gotuj filety z indyka przez około 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 20 minutach gotowania włóż połowę obranej i umytej marchewki do rondla i połowę cebuli pokrojonej na kawałki. Gotuj indyka razem z warzywami przez około 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż liść laurowy i kilka groszków czarnego pieprzu do garnka z indykiem, dodaj sól do smaku. Aby uzyskać ostrość, możesz dodać kilka obranych ząbków czosnku. Gotuj mięso przez około 15 minut. Następnie wyłącz ogień i wyjmij pierś z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowany indyk jest gotowy. W razie potrzeby bulion, w którym gotowano mięso, można wykorzystać do przygotowania zupy, doprawiając ją warzywami, zbożami lub makaronem. Podawaj mięso z indyka ze świeżymi warzywami, ziołami lub sosem. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy