skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować pierś z indyka? Przygotuj jedzenie. Opłucz mięso i osusz, jeśli pierś jest duża, pokrój ją na małe kawałki. Konieczne jest gotowanie całkowicie rozmrożonego mięsa bez skóry. Prawidłowo rozmrażaj indyka - na dolnej półce lodówki.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, podpal. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej mięso z indyka. Taka kolejność pozwoli zaoszczędzić maksimum składników odżywczych w mięsie. Nie wlewaj dużo wody, powinno tylko zamknąć mięso o kilka centymetrów. Zmniejsz ogień do małego.
Krok 3:
Podczas gotowania należy usunąć powstałą pianę z powierzchni, a wraz z nią różne szkodliwe substancje wychodzą z mięsa. Bulion powinien pozostać przezroczysty. Gotuj filety z indyka przez około 20 minut.
Krok 4:
Po 20 minutach gotowania włóż połowę obranej i umytej marchewki do rondla i połowę cebuli pokrojonej na kawałki. Gotuj indyka razem z warzywami przez około 30 minut.
Krok 5:
Następnie włóż liść laurowy i kilka groszków czarnego pieprzu do garnka z indykiem, dodaj sól do smaku. Aby uzyskać ostrość, możesz dodać kilka obranych ząbków czosnku. Gotuj mięso przez około 15 minut. Następnie wyłącz ogień i wyjmij pierś z patelni.
Krok 6:
Gotowany indyk jest gotowy. W razie potrzeby bulion, w którym gotowano mięso, można wykorzystać do przygotowania zupy, doprawiając ją warzywami, zbożami lub makaronem. Podawaj mięso z indyka ze świeżymi warzywami, ziołami lub sosem. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z indyka - 84 kcal/100g