skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko i smacznie ugotować makrelę? Przygotuj jedzenie. Makrela, jeśli została zamrożona, najpierw rozmrozić. Następnie wyczyść go i wypatrosz, szczególnie ostrożnie usuń czarny film wewnątrz brzucha, jest bardzo gorzki. Dobrze opłucz rybę i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Wlej 1,5 litra wody do rondla, dodaj sól, liść laurowy. Wyciśnij sok z połowy cytryny i wrzuć tę wyciśniętą połowę do wody. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Wrzuć go również do garnka. Użyłam mrożonego. Ogólnie rzecz biorąc, weź warzywa według własnych upodobań. Postaw garnek na ogniu i zagotuj na dużym ogniu.
Krok 3:
W międzyczasie pokrój makrelę na porcje. Możesz ugotować całą tuszę i większe kawałki, w zależności od celu, w jakim chcesz jej użyć.
Krok 4:
Gdy zawartość rondla się zagotuje, zanurz w nim kawałki makreli. Poczekaj na ponowne zagotowanie, zmniejsz ogień i gotuj rybę przez 8-10 minut. Nie musisz gotować dłużej — wtedy ryba pozostanie soczysta. Jeśli masz całą tuszę, zwiększ czas do 15 minut.
Krok 5:
Ułóż makrelę na talerzu i udekoruj plasterkami cytryny. Podawaj z przystawką lub bez, jako samodzielne danie. Aby przygotować sałatki lub przekąski, schłodzić ryby.
Krok 6:
Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g