kurczak pod solą w kotle

niezwykłe, niestandardowe rozwiązanie do gotowania kurczaka! Dietetyczne mięso i łatwość gotowania to idealne danie dla całej rodziny. Zgodnie z tym przepisem bardzo wygodnie jest upiec mięso drobiowe w Warunkach natury lub pikniku.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 5 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
70 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początku gotowania musisz wymieszać wszystkie przyprawy razem z olejem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posmaruj kurczaka przyprawami, wkładając do środka bazylię i rozmaryn

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zawiń kurczaka w folię w taki sposób, aby nie było ani jednej dziury. Bardzo ciasno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej 2 kg na dno kotła. sól i wyrównaj na dnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż kurczaka w folii na wierzchu, aby nie stykał się nigdzie ze ścianami kotła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj resztą soli. Całkowicie zanurzając kurczaka w soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść kocioł na uformowanych węglach i wrzuć trochę wiórków do minimalnego ognia gotuj kurczaka w kociołku przez około 1 godz. 20 min.

kurczaka według tego przepisu można ugotować nie tylko w kotle, ale także w zwykłym piekarniku w zwykłej domowej kuchni. Wlej i wygładź warstwę soli o grubości około jednego centymetra na dno blachy do pieczenia,a następnie przykryj kurczaka zapakowanym w folię solą na wierzchu. Ustaw temperaturę piekarnika na sto osiemdziesiąt stopni na dwie godziny. Produkt końcowy jest bardzo smaczny i dietetyczny. Mięso gotowane na parze jest bardzo miękkie i delikatne, dietetyczne. Warto zauważyć, że w folii nie powinno być ani jednej dziury. Z mojego doświadczenia polecam używać wyłącznie mięsa z kurczaka domowego, ponieważ jest ono smaczniejsze, gęstsze i nie rozpada się jak kurczak z fermy drobiu. Ten przepis jest bardzo wygodny do gotowania w naturze, na pikniku. Przed podróżą przygotowujemy wszystko, czego potrzebujemy w kuchni, aw naturze wkładamy tylko kocioł i rozpalamy ogień. Sam proces gotowania w kotle nie wymaga stałej uwagi, wystarczy rzadko kłaść deski na minimalny ogień. Po zanurzeniu kurczaka w soli nie zapomnij spryskać go wodą. Lepiej będzie uformować skorupę na górze. Dokładnie w tym samym przepisie możesz ugotować kaczkę, udko jagnięce lub po prostu kawałek polędwicy z żebrami. Ale czas gotowania jagnięciny lub wieprzowiny należy wydłużyć o pół godziny. Zamiast rozmarynu możesz użyć kminku, tymianku lub pietruszki z koperkiem. Zioła w tym procesie gotują się na parze i tworzą niesamowity smak dla ptaka. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy