skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początku gotowania musisz wymieszać wszystkie przyprawy razem z olejem.
Krok 2:
Posmaruj kurczaka przyprawami, wkładając do środka bazylię i rozmaryn
Krok 3:
Zawiń kurczaka w folię w taki sposób, aby nie było ani jednej dziury. Bardzo ciasno.
Krok 4:
Wlej 2 kg na dno kotła. sól i wyrównaj na dnie.
Krok 5:
Ułóż kurczaka w folii na wierzchu, aby nie stykał się nigdzie ze ścianami kotła.
Krok 6:
Przykryj resztą soli. Całkowicie zanurzając kurczaka w soli.
Krok 7:
Umieść kocioł na uformowanych węglach i wrzuć trochę wiórków do minimalnego ognia gotuj kurczaka w kociołku przez około 1 godz. 20 min.
kurczaka według tego przepisu można ugotować nie tylko w kotle, ale także w zwykłym piekarniku w zwykłej domowej kuchni. Wlej i wygładź warstwę soli o grubości około jednego centymetra na dno blachy do pieczenia,a następnie przykryj kurczaka zapakowanym w folię solą na wierzchu. Ustaw temperaturę piekarnika na sto osiemdziesiąt stopni na dwie godziny. Produkt końcowy jest bardzo smaczny i dietetyczny. Mięso gotowane na parze jest bardzo miękkie i delikatne, dietetyczne. Warto zauważyć, że w folii nie powinno być ani jednej dziury. Z mojego doświadczenia polecam używać wyłącznie mięsa z kurczaka domowego, ponieważ jest ono smaczniejsze, gęstsze i nie rozpada się jak kurczak z fermy drobiu. Ten przepis jest bardzo wygodny do gotowania w naturze, na pikniku. Przed podróżą przygotowujemy wszystko, czego potrzebujemy w kuchni, aw naturze wkładamy tylko kocioł i rozpalamy ogień. Sam proces gotowania w kotle nie wymaga stałej uwagi, wystarczy rzadko kłaść deski na minimalny ogień. Po zanurzeniu kurczaka w soli nie zapomnij spryskać go wodą. Lepiej będzie uformować skorupę na górze. Dokładnie w tym samym przepisie możesz ugotować kaczkę, udko jagnięce lub po prostu kawałek polędwicy z żebrami. Ale czas gotowania jagnięciny lub wieprzowiny należy wydłużyć o pół godziny. Zamiast rozmarynu możesz użyć kminku, tymianku lub pietruszki z koperkiem. Zioła w tym procesie gotują się na parze i tworzą niesamowity smak dla ptaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g