skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj ziemniaki, obierz i opłucz w wodzie.
Krok 2:
Zetrzyj ziemniaki (strona z otworami w kształcie łezki). Bądź ostrożny, ponieważ bardzo łatwo możesz się zranić. Jeśli masz Robot kuchenny, myślę, że możesz go użyć i zmielić surowe ziemniaki na puree.
Krok 3:
Połóż masę ziemniaczaną na serwetce (bawełna lub gaza złożona w kilku warstwach).
Krok 4:
Dobrze wyciśnij ziemniaki, aby cały sok i skrobia wypłynęły. Odłóż miskę wyciśniętego soku na dziesięć minut.
Krok 5:
Wyciśnięte ziemniaki przełożyć do osobnej miski.
Krok 6:
Po dziesięciu minutach odcedź sok ziemniaczany. Na dnie miski pozostanie skrobia ziemniaczana.
Krok 7:
Zeskrob powstałą skrobię ziemniaczaną z dna miski i dodaj do ziemniaków.
Krok 8:
Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj jedną łyżkę oleju roślinnego. Umieść masę ziemniaczaną na patelni.
Krok 11:
Spłaszcz masę ziemniaczaną na patelni, aby uzyskać naleśnik o grubości około dwóch milimetrów. Smaż placek ziemniaczany przez około pięć minut.
Krok 12:
Po pięciu minutach Odwróć naleśnik i smaż przez kolejne pięć minut.
Krok 13:
Połóż gotowy naleśnik ziemniaczany na talerzu i pokrój na ćwiartki. Podawaj jako dodatek lub danie główne.
taki placek ziemniaczany można jeść jako śniadanie (na przykład z jajecznicą i boczkiem lub szynką), na lunch, jako dodatek lub jako danie główne, na przekąskę lub na obiad lub jako przekąskę.
możesz podawać w ten sposób ze śmietaną lub dowolnym innym sosem według własnego gustu (możesz zrobić sos śmietanowy - wymieszaj śmietanę z drobno posiekanym koperkiem lub kolendrą, wyciśnij ząbek czosnku i trochę soli i wymieszaj).
z danej ilości ziemniaków powstaje jeden duży naleśnik przeznaczony dla jednej lub dwóch osób. Jeśli chcesz ugotować więcej, podwoj ilość ziemniaków. Na jedną osobę potrzeba około 200 gramów ziemniaków.
aby uzyskać więcej smaku, możesz dodać drobno startą cebulę do startych ziemniaków (na etapie, w którym należy dodać sól, pieprz i skrobię ziemniaczaną). Połowa małej cebuli wystarczy na 400 gramów ziemniaków.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g