Sałatka z kapusty z octem i olejem

Łatwa i pyszna sałatka z młodej kapusty. Młoda kapusta ma soczyste chrupiące liście-sałatka z niej jest bardzo świeża i pożywna. Oliwa z oliwek jest idealna, jeśli lubisz Słonecznik - możesz ją napełnić. Ocet jabłkowy dodaje świeżości i pikantnego smaku. Jeśli nie, zrób sos na bazie octu stołowego. Sól i pieprz do smaku. Jeśli lubisz suszone zioła, możesz bezpiecznie dodać kilka szczypt do dressingu. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu - poradzi sobie z nią nawet początkujący. Gotuj dla zdrowia!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 43 % 6 g
100 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na sałatkę przygotujemy proste potrawy. Cebula, koperek i natka pietruszki według własnych upodobań. Polecam oliwę z oliwek, chociaż możesz użyć warzyw do smaku. Ocet jabłkowy jest bardzo odpowiedni do tej sałatki, jeśli go nie ma, możesz użyć octu stołowego. Opłucz i osusz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj kapustę. Możesz użyć rozdrabniania lub noża-nie ma różnicy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pióra zielonej cebuli są drobno pokrojone w pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pietruszka jest również drobno posiekana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekane drobno warzywa dodaj do miski do posiekanej kapusty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj naszą sałatkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotowanie sosu sałatkowego. W pojemniku wymieszaj sól i pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj oliwę lub olej roślinny, ocet jabłkowy. Wszystko dobrze wymieszaj-pozostaw opatrunek na kilka minut i nasyć się aromatami i smakami innych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Podawaj świeżą chrupiącą sałatkę na stole jako przystawkę lub jako dodatek do dań mięsnych.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby możesz dodać świeży ogórek do sałatki, ale będzie to inne danie) Coleslaw to dla mnie najsmaczniejsze danie wiosenne. Gotuj dla zdrowia!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

taka sałatka sprawdzi się jako przystawka, a z kromką ciemnego chleba będzie po prostu bajeczna. Cóż, jeśli podasz go do grilla-wszyscy goście będą zachwyceni!
świeża cebula, koperek i pietruszka sprawiają, że jego smak jest jasny i świeży. Jeśli lubisz nierafinowany olej roślinny - możesz na jego podstawie przygotować sos, aromat będzie pikantny. Do smaku możesz dodać świeży ogórek lub pomidor do sałatki - ale będzie to zupełnie inna sałatka.
świeża sałatka z młodej kapusty z olejem i octem to klasyk! Gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy