skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na sałatkę przygotujemy proste potrawy. Cebula, koperek i natka pietruszki według własnych upodobań. Polecam oliwę z oliwek, chociaż możesz użyć warzyw do smaku. Ocet jabłkowy jest bardzo odpowiedni do tej sałatki, jeśli go nie ma, możesz użyć octu stołowego. Opłucz i osusz warzywa.
Krok 2:
Drobno posiekaj kapustę. Możesz użyć rozdrabniania lub noża-nie ma różnicy.
Krok 3:
Pióra zielonej cebuli są drobno pokrojone w pierścienie.
Krok 4:
Pietruszka jest również drobno posiekana.
Krok 5:
Posiekaj koperek.
Krok 6:
Posiekane drobno warzywa dodaj do miski do posiekanej kapusty.
Krok 7:
Wymieszaj naszą sałatkę.
Krok 8:
Przygotowanie sosu sałatkowego. W pojemniku wymieszaj sól i pieprz.
Krok 9:
Dodaj oliwę lub olej roślinny, ocet jabłkowy. Wszystko dobrze wymieszaj-pozostaw opatrunek na kilka minut i nasyć się aromatami i smakami innych.
Krok 10:
Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj. Podawaj świeżą chrupiącą sałatkę na stole jako przystawkę lub jako dodatek do dań mięsnych.
Krok 11:
W razie potrzeby możesz dodać świeży ogórek do sałatki, ale będzie to inne danie) Coleslaw to dla mnie najsmaczniejsze danie wiosenne. Gotuj dla zdrowia!
Krok 12:
Smacznego!
taka sałatka sprawdzi się jako przystawka, a z kromką ciemnego chleba będzie po prostu bajeczna. Cóż, jeśli podasz go do grilla-wszyscy goście będą zachwyceni!
świeża cebula, koperek i pietruszka sprawiają, że jego smak jest jasny i świeży. Jeśli lubisz nierafinowany olej roślinny - możesz na jego podstawie przygotować sos, aromat będzie pikantny. Do smaku możesz dodać świeży ogórek lub pomidor do sałatki - ale będzie to zupełnie inna sałatka.
świeża sałatka z młodej kapusty z olejem i octem to klasyk! Gotuj dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g