Jak gotować kalmary na sałatkę, aby były miękkie

łatwe, zdrowe i smaczne, szybkie gotowanie! Istnieje kilka sekretów, które pomogą ugotować kałamarnicę, aby była miękka i delikatna. W tym przepisie znajdziesz instrukcje prawidłowego gotowania, z którymi każdy sobie poradzi.
pyszności od OliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 100 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
14 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Bierzemy tusze. Są sprzedawane zamrożone, więc przede wszystkim muszą być odpowiednio rozmrożone. Najpierw włóż zamrożony produkt do lodówki na 6 godzin (w temperaturze 5 stopni). Po przeniesieniu do rozmrażania w temperaturze pokojowej. W ten sposób zachowamy maksimum składników odżywczych w produkcie.
2. Przystępujemy do czyszczenia tuszy. Najpierw musisz usunąć grubą różową skórkę. Następnie musisz usunąć kolejną cienką przezroczystą skórę, a następnie usunąć wszystkie wnętrze. Radzę używać gorącej wody-wtedy skóra zostanie usunięta bardzo prosto, podobnie jak Pończochy. Należy pamiętać, że skóra jest również obecna we wnętrzu tuszy kałamarnicy.
3. Teraz przystępujemy do gotowania produktu. Najpierw zagotuj wodę. Solimy ją. Gdy tylko woda się zagotuje, musisz zanurzyć w niej jedną kałamarnicę. Gotuj więc produkt potrzebuje tylko 15 sekund. Zwróć uwagę, że jeśli rozgotujesz Składnik, stanie się on gumowaty jak but. Aby ponownie uczynić go miękkim, będziesz musiał gotować go przez dodatkowe 2 godziny.
4. Wyjmujemy filet, spuszczamy z niego wodę. Czekamy, aż ostygną. Za pomocą noża kroimy tusze w pierścienie.
5. Radzę polać owoce morza sokiem z cytryny. Jeśli wyciskasz sok bezpośrednio z cytryny, radzę najpierw umyć go w gorącej wodzie, aby cytryna uwolniła więcej soku. Lub możesz kupić gotowy.
6. Dodaj pieprz do kalmarów. Każdy, od Czarnego do białego, będzie działał (dobrze pasuje do czerwonego). Dobrym pomysłem jest użycie mieszanki papryki.
7. Takie pierścienie są idealne jako przekąska. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często podaje się go z sałatką.
8. Smacznego.

kałamarnica jest naprawdę uważana za produkt egzotyczny i nie każdy wie, jak ją ugotować. Ale nadal jest bardzo smaczny. A jeśli zastosujesz się do powyższych wskazówek, możesz sprawić, że owoce morza będą soczyste i delikatne.

pamiętaj, aby spróbować gotować w ten sposób, a na pewno ci się spodoba!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy