skład / składniki
metoda gotowania
wydawałoby się, że jest to trudne, kto nie wie – jak gotować raki? Oczywiście. Łatwo je ugotować-wrzuciłem do wody i wyjąłem prawie natychmiast. Ale to jedzenie jest dla tych, którzy się spieszą i nie myślą o Smaku. Mój przepis kulinarny jest dla smakoszy!
najpierw przygotuj ostry sos warzywny z drobno posiekanych warzyw. Aby to zrobić, obierz i pokrój marchewki z selerem i cebulą na małe kostki. Podgrzej 25 ml oleju w rondlu, dodaj tutaj warzywa, gałązkę tymianku,a także pół liścia laurowego. Wymieszaj wszystkie składniki z olejem i przykryj, gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą gotowe do miękkości.
posmaruj raki roztopionym masłem, solą i pieprzem. Następnie brandy polewamy raki i podpalamy, a następnie zalewamy suchym białym winem. Dodaj tutaj duszone warzywa z wodą i gotuj przez 10 minut. Teraz połóż raki na naczyniu, nie pozwalając im ostygnąć. Sosem przygotowanym z bulionu z raków i dwóch żółtek z 40 g oleju, polewamy raki sosem. Podajemy natychmiast!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brandy - 225 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Omar - 89 kcal/100g
- Rak rzeczny - 96 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g