skład / składniki
gotowanie krok po kroku
używam tego kulinarnego przepisu na gotowanego kurczaka z sosem czosnkowym od czasów szkolnych. Jak można się domyślić, jest łatwy w przygotowaniu, ale także bardzo sycący, smaczny i aromatyczny.
uwielbiam kuchnię abchaską, a przepyszny kurczak w pikantnym sosie jest jednym z moich ulubionych przysmaków. Nie mam wątpliwości, że cała Twoja rodzina pokocha to jedzenie, a goście będą cię chwalić jako profesjonalnego kucharza.
więc sam przepis.
weź tuszę z kurczaka, obierz ją z piór, umyj. Nie krojąc kurczaka na kawałki, zanurz go w garnku z wodą, aby mięso było całkowicie pod wodą i gotuj we wrzącej wodzie do miękkości. Następnie posolić gotowego kurczaka do smaku, pokroić na porcje i ułożyć na talerzu.
aby przygotować pikantny sos, musimy posiekać czosnek (można go zetrzeć), rozcieńczyć szklanką bulionu z kurczaka i posolić.
czosnek można ułożyć na talerzu z kurczakiem lub podawać oddzielnie od mięsa.
tak jak powiedziałem, gotowany kurczak z sosem czosnkowym gotuje się bardzo szybko, a twoja rodzina będzie pełna i zadowolona.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g