solanka klasyczna z ziemniakami i kiełbasą

Zachwyć siebie i swoich bliskich bogatą i pachnącą mieszanką! Jedną z popularnych potraw kuchni rosyjskiej jest obfita i niesamowicie smaczna prefabrykowana mieszanka mięsna. Klasyczna mieszanka z ziemniakami i kiełbasą obejmuje trzy rodzaje mięsa i produktów mięsnych. Spróbuj bardzo bogatej, niepowtarzalnej zupy!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 22 % 2 g
53 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować klasyczną mieszankę z ziemniakami i kiełbasą?Przygotuj niezbędne składniki. Z mięsa lepiej jest użyć wołowiny. Jeśli potrzebujesz więcej bulionu, to z kością. Po prostu mam miąższ bez kości. Możesz też wziąć dowolną kiełbasę: gotowaną, wędzoną, wędzoną lub gotowaną. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem pomidorowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Jeśli zamierzasz użyć cebuli w smażeniu (krok 12), musisz ją pokroić w drobną kostkę. Do gotowania bulionu używam całej cebuli, a następnie wyrzucam (krok 10).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie spłucz mięso. Umieść wołowinę w całym kawałku i całą cebulę na patelni. Wlej 3,5 litra wody do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj mięso do miękkości na średnim ogniu przez 1 godzinę, usuwając pianę, która uwolni się podczas gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij mięso z bulionu i pokrój w małe kostki. Wielkość kawałków mięsa powinna być mniej więcej taka sama jak kiełbasa i ogórki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź bulion, wyrzuć cebulę. Przywróć patelnię do ognia. Ponownie zagotuj bulion.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w średnią kostkę. Nie warto kroić zbyt drobno-zupa gotuje się wystarczająco długo, a małe ziemniaki mogą się bardzo ugotować, a Duże są niewygodne do jedzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ogórki kiszone na kostki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój oba rodzaje kiełbasy w kostkę. Tak się złożyło, że dla solanki wszystko jest cięte na kostki, a nie zwykłe kostki. Uważa się, że smak całego dania zależy od krojenia, ale oczywiście można go pokroić w dowolny sposób.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż ziemniaki do bulionu i gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki się ugotują (około 20 minut). Nawet jeśli ziemniaki nie ugotują się po tym czasie, osiągną gotowość wraz ze smażeniem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż marchewki, ogórki, wędzoną i gotowaną kiełbasę, gotowaną wołowinę. Wszystko wymieszaj i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez około 5-7 minut. To da całemu smażeniu, a następnie gotowej mieszance, lekki wędzony smak i aromat.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelnię dodaj smażenie z patelni, wstępnie posiekane mięso i wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zupa z solą i pieprzem i dodaj liście laurowe. Ponownie zagotuj mieszankę i gotuj przez kolejne 10 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Do podania potrzebujemy oliwek bez pestek i połowy cytryny pokrojonej w plasterki. Można je dodać osobno do każdego talerza.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaję cytrynę i oliwki natychmiast do garnka z mieszanką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przykryj garnek pokrywką i pozostaw mieszankę na kolejne 10 minut. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy