skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować klasyczną mieszankę z ziemniakami i kiełbasą?Przygotuj niezbędne składniki. Z mięsa lepiej jest użyć wołowiny. Jeśli potrzebujesz więcej bulionu, to z kością. Po prostu mam miąższ bez kości. Możesz też wziąć dowolną kiełbasę: gotowaną, wędzoną, wędzoną lub gotowaną. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem pomidorowym.
Krok 2:
Obierz cebulę. Jeśli zamierzasz użyć cebuli w smażeniu (krok 12), musisz ją pokroić w drobną kostkę. Do gotowania bulionu używam całej cebuli, a następnie wyrzucam (krok 10).
Krok 3:
Dokładnie spłucz mięso. Umieść wołowinę w całym kawałku i całą cebulę na patelni. Wlej 3,5 litra wody do rondla.
Krok 4:
Gotuj mięso do miękkości na średnim ogniu przez 1 godzinę, usuwając pianę, która uwolni się podczas gotowania.
Krok 5:
Wyjmij mięso z bulionu i pokrój w małe kostki. Wielkość kawałków mięsa powinna być mniej więcej taka sama jak kiełbasa i ogórki.
Krok 6:
Odcedź bulion, wyrzuć cebulę. Przywróć patelnię do ognia. Ponownie zagotuj bulion.
Krok 7:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w średnią kostkę. Nie warto kroić zbyt drobno-zupa gotuje się wystarczająco długo, a małe ziemniaki mogą się bardzo ugotować, a Duże są niewygodne do jedzenia.
Krok 8:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 9:
Pokrój ogórki kiszone na kostki.
Krok 10:
Pokrój oba rodzaje kiełbasy w kostkę. Tak się złożyło, że dla solanki wszystko jest cięte na kostki, a nie zwykłe kostki. Uważa się, że smak całego dania zależy od krojenia, ale oczywiście można go pokroić w dowolny sposób.
Krok 11:
Włóż ziemniaki do bulionu i gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki się ugotują (około 20 minut). Nawet jeśli ziemniaki nie ugotują się po tym czasie, osiągną gotowość wraz ze smażeniem.
Krok 12:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż marchewki, ogórki, wędzoną i gotowaną kiełbasę, gotowaną wołowinę. Wszystko wymieszaj i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez około 5-7 minut. To da całemu smażeniu, a następnie gotowej mieszance, lekki wędzony smak i aromat.
Krok 13:
Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty.
Krok 14:
Na patelnię dodaj smażenie z patelni, wstępnie posiekane mięso i wymieszaj.
Krok 15:
Zupa z solą i pieprzem i dodaj liście laurowe. Ponownie zagotuj mieszankę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 16:
Do podania potrzebujemy oliwek bez pestek i połowy cytryny pokrojonej w plasterki. Można je dodać osobno do każdego talerza.
Krok 17:
Dodaję cytrynę i oliwki natychmiast do garnka z mieszanką.
Krok 18:
Przykryj garnek pokrywką i pozostaw mieszankę na kolejne 10 minut. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa"doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g