marchewka domowa

Sałatka z marchewki o pikantnym, pikantnym smaku! Marchewka domowa-sałatka znana prawie wszystkim pod nazwą "marchewka po koreańsku". Jest to prosta w składzie i sposobie przygotowania przekąska uwielbiana przez wielu. Jej pikantny ostry smak ma jakąś atrakcyjną moc. W końcu wystarczy spróbować tej sałatki,a trudno się zatrzymać, chcę. Sekret tkwi oczywiście w przyprawach, które są częścią sosu sałatkowego. Jednak każda gospodyni ma swój własny przepis na marchewkę z własnymi sekretami przygotowania pysznej przekąski.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 67 % 10 g
75 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć Młode i soczyste marchewki, wtedy sałatka okaże się smaczniejsza, soczysta i delikatna. Zestaw przypraw można zmienić lub zmniejszyć/zwiększyć ich ilość według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz,zetrzyj. Tarka musi być specjalna do koreańskiej marchewki, aby była piękną, równą słomą. Jeśli sałatka musi być ugotowana w dużych ilościach, praca z ręczną tarką będzie długa i czasochłonna. W takim przypadku możesz użyć robota kuchennego ze specjalną dyszą do koreańskiej marchwi. Startą marchewkę wkładamy do głębokiej miski, dodajemy cukier i sól, mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę nożem. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim posiekaną cebulę. Smażyć cebulę na złoty kolor. Usuń patelnię z ognia. Wyjmij cebulę z oleju i wlej olej do miski. Dodajemy tam sos sojowy, mieloną czerwoną paprykę, czosnek przepuszczony przez prasę, mieloną kolendrę, słodką paprykę i ocet. Dobrze wymieszaj mieszaninę, aby przyprawy się połączyły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce z marchewką pojawi się wydzielony sok, musisz go spuścić, aby nie rozcieńczył smaku przypraw, a sałatka nie była wodnista. Napełnij startą marchewkę dressingiem. Dobrze wymieszaj sałatkę i włóż do lodówki na kilka godzin. Sałatkę można podać do stołu. Jednak im dłużej marchewka będzie stać w lodówce, tym jej smak będzie bogatszy i jaśniejszy, dlatego najlepiej pozostawić tę przekąskę do namoczenia w lodówce na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aromat przypraw z sałatki jest bardzo silny, dlatego lepiej zamknąć miskę sałaty, aby inne produkty w lodówce nie były nasycone tym zapachem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy