skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć Młode i soczyste marchewki, wtedy sałatka okaże się smaczniejsza, soczysta i delikatna. Zestaw przypraw można zmienić lub zmniejszyć/zwiększyć ich ilość według własnych upodobań.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz,zetrzyj. Tarka musi być specjalna do koreańskiej marchewki, aby była piękną, równą słomą. Jeśli sałatka musi być ugotowana w dużych ilościach, praca z ręczną tarką będzie długa i czasochłonna. W takim przypadku możesz użyć robota kuchennego ze specjalną dyszą do koreańskiej marchwi. Startą marchewkę wkładamy do głębokiej miski, dodajemy cukier i sól, mieszamy.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę nożem. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim posiekaną cebulę. Smażyć cebulę na złoty kolor. Usuń patelnię z ognia. Wyjmij cebulę z oleju i wlej olej do miski. Dodajemy tam sos sojowy, mieloną czerwoną paprykę, czosnek przepuszczony przez prasę, mieloną kolendrę, słodką paprykę i ocet. Dobrze wymieszaj mieszaninę, aby przyprawy się połączyły.
Krok 4:
W misce z marchewką pojawi się wydzielony sok, musisz go spuścić, aby nie rozcieńczył smaku przypraw, a sałatka nie była wodnista. Napełnij startą marchewkę dressingiem. Dobrze wymieszaj sałatkę i włóż do lodówki na kilka godzin. Sałatkę można podać do stołu. Jednak im dłużej marchewka będzie stać w lodówce, tym jej smak będzie bogatszy i jaśniejszy, dlatego najlepiej pozostawić tę przekąskę do namoczenia w lodówce na noc.
Krok 5:
Aromat przypraw z sałatki jest bardzo silny, dlatego lepiej zamknąć miskę sałaty, aby inne produkty w lodówce nie były nasycone tym zapachem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g