solanka mięsna klasyczna

smakuje lepiej niż w restauracji! Łatwe, proste, jasne, piękne! Klasyczna prefabrykowana mieszanka mięsna jest przygotowywana z kilku rodzajów mięsa i pozostawia niezapomniane wrażenia. Można go przygotować na niedzielny obiad i świąteczny stół. Zapewniamy-goście na pewno poproszą o suplementy!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 8 % 1 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować klasyczną prefabrykowaną mieszankę mięsną? Zacznij od przygotowania pachnącego bulionu. Weź wołowinę z kością, ale z wystarczającą ilością mięsa. Odpowiednie są żeberka wołowe, golonka i inne części mięsa. Wędzone żeberka mogą być wieprzowe lub wołowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni włóż wołowinę z kością i wędzone żeberka. Napełnij wodą, umieść na dużym ogniu i zagotuj, usuwając pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj całą cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    15 minut przed gotowaniem lekko posolić, dodać liście laurowe i groszek ziela angielskiego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gotowania mięsa przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Szynkę można zastąpić innym mięsem: karbonadą, szyjką wieprzową, gotowaną kiełbasą itp. Nie możesz w ogóle dodawać kaparów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój szynkę w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój kiełbasę w te same paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój korniszony w paski. Marynaty są zwykle dodawane do mieszanki, ale marynowane są również odpowiednie. Jeśli nie ma korniszonów, możesz je zastąpić zwykłymi, potrzebujesz 2 sztuk.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij mięso z patelni. Wyjmij cebulę, żeberka, liść laurowy i pieprz i wyrzuć. Odcedź bulion i wróć do małego ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić wołowinę, oddzielić mięso od kości i pokroić w paski.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej 3 łyżki na patelnię. l bulion, włóż ogórki i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Przenieś ogórki do garnka z bulionem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz przygotuj smażenie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój cebulę w małe paski. Aby to zrobić, pokrój cebulę na pół, a każdą połowę na pół. I ćwiartki-słomki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wolnej patelni rozgrzej masło i olej roślinny. Podsmaż cebulę, mieszając, na złoty kolor.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Mieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przenieś pieczeń na patelnię.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż posiekaną wołowinę i wędzone mięso do garnka. Dodaj oliwki i opcjonalnie 50 ml solanki. Gotuj mieszankę przez kolejne 15 minut na małym ogniu .

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na koniec dodaj kapary według uznania. Wprowadzają lekką pikantną nutę do mieszanki, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejsza. Wymieszaj zupę, sól, pieprz do smaku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pozostaw mieszankę do zaparzenia pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie wlej do talerzy. Do każdego talerza dodaj plasterek cytryny i zioła. Podawać ze śmietaną. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korniszony - 28   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy