skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować klasyczną prefabrykowaną mieszankę mięsną? Zacznij od przygotowania pachnącego bulionu. Weź wołowinę z kością, ale z wystarczającą ilością mięsa. Odpowiednie są żeberka wołowe, golonka i inne części mięsa. Wędzone żeberka mogą być wieprzowe lub wołowe.
Krok 2:
Na patelni włóż wołowinę z kością i wędzone żeberka. Napełnij wodą, umieść na dużym ogniu i zagotuj, usuwając pianę.
Krok 3:
Dodaj całą cebulę i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny.
Krok 4:
15 minut przed gotowaniem lekko posolić, dodać liście laurowe i groszek ziela angielskiego.
Krok 5:
Podczas gotowania mięsa przygotuj wszystkie pozostałe składniki. Szynkę można zastąpić innym mięsem: karbonadą, szyjką wieprzową, gotowaną kiełbasą itp. Nie możesz w ogóle dodawać kaparów.
Krok 6:
Pokrój szynkę w paski.
Krok 7:
Pokrój kiełbasę w te same paski.
Krok 8:
Pokrój korniszony w paski. Marynaty są zwykle dodawane do mieszanki, ale marynowane są również odpowiednie. Jeśli nie ma korniszonów, możesz je zastąpić zwykłymi, potrzebujesz 2 sztuk.
Krok 9:
Wyjmij mięso z patelni. Wyjmij cebulę, żeberka, liść laurowy i pieprz i wyrzuć. Odcedź bulion i wróć do małego ognia.
Krok 10:
Schłodzić wołowinę, oddzielić mięso od kości i pokroić w paski.
Krok 11:
Wlej 3 łyżki na patelnię. l bulion, włóż ogórki i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Przenieś ogórki do garnka z bulionem.
Krok 12:
Teraz przygotuj smażenie.
Krok 13:
Pokrój cebulę w małe paski. Aby to zrobić, pokrój cebulę na pół, a każdą połowę na pół. I ćwiartki-słomki.
Krok 14:
Na wolnej patelni rozgrzej masło i olej roślinny. Podsmaż cebulę, mieszając, na złoty kolor.
Krok 15:
Dodaj koncentrat pomidorowy. Mieszaj i smaż wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.
Krok 16:
Przenieś pieczeń na patelnię.
Krok 17:
Włóż posiekaną wołowinę i wędzone mięso do garnka. Dodaj oliwki i opcjonalnie 50 ml solanki. Gotuj mieszankę przez kolejne 15 minut na małym ogniu .
Krok 18:
Na koniec dodaj kapary według uznania. Wprowadzają lekką pikantną nutę do mieszanki, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejsza. Wymieszaj zupę, sól, pieprz do smaku.
Krok 19:
Pozostaw mieszankę do zaparzenia pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie wlej do talerzy. Do każdego talerza dodaj plasterek cytryny i zioła. Podawać ze śmietaną. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korniszony - 28 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g