Sałatka z paluszkami krabowymi i pomidorami

ekspresowe danie na każdą okazję. Goście będą zachwyceni! Sałatka z paluszków krabowych z pomidorami ozdobi nawet świąteczny stół. Jest przygotowywany po prostu i z najbardziej zwykłych produktów. Nie wymaga dużych nakładów pieniędzy, czasu i wysiłku. Okazuje się smaczny, pożywny i orzeźwiający. Danie jest godne pochwały!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 39 % 7 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty zgodnie z listą. Jak Kupować paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują swojego kształtu. Jeśli używasz odmiany koktajlowej, po prostu pokrój je na pół. Pokrój duże pomidory w małe kostki lub paski. Pamiętaj, aby spuścić sok powstały z cięcia, da sałatce nadmiar płynu. Jeśli skórka pomidora jest zbyt gruba, lepiej ją usunąć. Aby to zrobić, zanurz pomidory w gorącej wodzie na kilka sekund. Na górze wykonaj nacięcia nożem w poprzek. Zdejmij skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mrożone paluszki krabowe rozmrozić wcześniej. Bez wyjmowania opakowania połóż je na desce do krojenia, pozwól im się rozmrozić. Teraz zdejmij folię. Jeśli nie obraca się dobrze, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Teraz pokrój je w średniej wielkości pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ząbki czosnku obrać, przepuścić przez prasę lub pokroić nożem tak drobno, jak to możliwe. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań. Wymieszaj z majonezem na osobnym talerzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W dużej salaterce połącz paluszki krabowe i pomidory. Dopraw majonezem. Sól i pieprz do smaku. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj miski z wyprzedzeniem. Należy je dobrze umyć i wysuszyć. Ułóż sałatkę. Udekoruj gałązką koperku, natką pietruszki, kolendrą lub liśćmi bazylii. Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce, ale w pojemnikach porcjowanych danie będzie wyglądać bardziej spektakularnie i świątecznie.

sałatka okazała się kolorowa i apetyczna. Smakuje miękko, soczysto i bogato. Składniki doskonale się ze sobą łączą. Przepis pomoże, gdy goście są już na wyciągnięcie ręki. Dawno temu zrobiłam podobną sałatkę, ale dodałam też mozzarellę. Tym razem postanowiłem zrobić uproszczoną wersję. Okazało się równie smaczne!

majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub naturalnym niesłodzonym jogurtem. Lub zrób własny majonez. Przepisy na domowy majonez znajdziesz tutaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy