skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty zgodnie z listą. Jak Kupować paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
Krok 2:
Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują swojego kształtu. Jeśli używasz odmiany koktajlowej, po prostu pokrój je na pół. Pokrój duże pomidory w małe kostki lub paski. Pamiętaj, aby spuścić sok powstały z cięcia, da sałatce nadmiar płynu. Jeśli skórka pomidora jest zbyt gruba, lepiej ją usunąć. Aby to zrobić, zanurz pomidory w gorącej wodzie na kilka sekund. Na górze wykonaj nacięcia nożem w poprzek. Zdejmij skórę.
Krok 3:
Mrożone paluszki krabowe rozmrozić wcześniej. Bez wyjmowania opakowania połóż je na desce do krojenia, pozwól im się rozmrozić. Teraz zdejmij folię. Jeśli nie obraca się dobrze, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Teraz pokrój je w średniej wielkości pierścienie.
Krok 4:
Ząbki czosnku obrać, przepuścić przez prasę lub pokroić nożem tak drobno, jak to możliwe. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań. Wymieszaj z majonezem na osobnym talerzu.
Krok 5:
W dużej salaterce połącz paluszki krabowe i pomidory. Dopraw majonezem. Sól i pieprz do smaku. Delikatnie wymieszaj. Przygotuj miski z wyprzedzeniem. Należy je dobrze umyć i wysuszyć. Ułóż sałatkę. Udekoruj gałązką koperku, natką pietruszki, kolendrą lub liśćmi bazylii. Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce, ale w pojemnikach porcjowanych danie będzie wyglądać bardziej spektakularnie i świątecznie.
sałatka okazała się kolorowa i apetyczna. Smakuje miękko, soczysto i bogato. Składniki doskonale się ze sobą łączą. Przepis pomoże, gdy goście są już na wyciągnięcie ręki. Dawno temu zrobiłam podobną sałatkę, ale dodałam też mozzarellę. Tym razem postanowiłem zrobić uproszczoną wersję. Okazało się równie smaczne!
majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub naturalnym niesłodzonym jogurtem. Lub zrób własny majonez. Przepisy na domowy majonez znajdziesz tutaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g