Gołąbki z kapusty pekińskiej z mielonym mięsem i ryżem

pyszne i apetyczne drugie dla całej rodziny na lunch lub kolację! Gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem mielonym i ryżem mają tę szczególną cechę - długo marnieją na małym ogniu. Dłużej niż je gotujesz. I okazuje się niezwykle delikatny i miękki w porównaniu z klasycznymi, również ze względu na odmianę kapusty.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 57 % 12 g
węglowodany 19 % 4 g
140 kcal
IG: 33 / 33 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kapustę pekińską z mielonym mięsem i ryżem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kapusta pekińska może wziąć górne zielone liście, są większe. Ale nie podoba mi się kolor gotowych gołąbków, więc wolę wewnętrzne Blade liście. Ponadto z nimi gołąbki są bardziej miniaturowe. Do nadzienia dodaję również smażone grzyby, chociaż sam przepis ich nie zawiera. To tylko do woli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ryż. W przypadku gołąbków najlepiej nadaje się ryż gotowany na parze, pozostaje gęsty i dobrze zachowuje swój kształt. Dobrze opłucz ryż w ciepłej bieżącej wodzie, aż będzie przezroczysty. W rondelku wlej wodę, sól i gotuj ryż przez 10 minut, aż będzie do połowy ugotowany. Wrzuć ryż do durszlaka i spłucz zimną wodą. Pozwól mu całkowicie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso mielone do miski. W przypadku gołąbków najlepiej jest wziąć mieloną wieprzowinę i wołowinę w równych proporcjach. Obierz, umyj i zetrzyj marchewki na drobnej tarce. Dodaj do miski z mięsem mielonym, solą i pieprzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż ugotowany ryż do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli mięso mielone jest bardzo gęste, dodaj trochę zimnej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż kapustę pekińską na liście i odetnij wąską dolną część, będzie potrzebna później. Złożyć liście do miski i zalać gorącą wodą przez 5 minut. To sprawi, że liście będą miękkie. Odcedź i osusz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż liść kapusty pekińskiej i włóż część mielonego mięsa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Owinąć mięso mielone w liść, zdradzając kształt gołąbka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój dolną część kapusty w paski i połóż na dnie garnka. Będzie służyć jako poduszka między żelazem a gołąbkami, aby się nie przypaliły. Połóż gołąbki na posiekanej kapuście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wodę do miski, dodaj śmietanę, wymieszaj sos pomidorowy. Sól i pieprz sos do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij gołąbki powstałym sosem. Powinien prawie całkowicie pokryć gołąbki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść garnek z gołąbkami na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i gotuj przez godzinę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zdejmij gołąbki z ognia, ułóż i natychmiast podawaj ze śmietaną i ziołami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy