skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania bułki z makiem z ciasta drożdżowego. Dzisiaj zrobię to ze świeżymi drożdżami, ale możesz wziąć suche. Wtedy będą potrzebować 11 gramów.
Krok 2:
I na początek przygotuj nadzienie makowe. Oczywiście w sklepie można kupić gotowe nadzienie makowe, ale nie jest tanie i nie jest takie trudne. Byłby Mac i czas dostępny. Wlej mak do rondla i wlej 300 mililitrów wody, umieść na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Następnie spuść wodę i wyrzuć mak na sito pokryte gazą lub papierową serwetką.
Krok 3:
Pozwól wodzie całkowicie spłynąć i przenieś mak do miski blendera. Wlej cukier i zmiel mak na drobniejszą masę.
Krok 4:
Przenieś mak z powrotem do rondla i dodaj mleko, masło.
Krok 5:
Kładziemy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, mieszając, aż ciecz odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 6:
Teraz przejdźmy do testu. Mleko jest lekko podgrzewane, ale niewiele, ponieważ w temperaturach powyżej 50-60 stopni drożdże giną. Wlej 100 mililitrów mleka do miski, dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut. Jeśli drożdże są dobre, na powierzchni pojawi się Czapka bąbelkowa.
Krok 7:
Roztop masło i ostudź, rozbij jajko na filiżankę i wymieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj wszystko do miski z ciastem drożdżowym, wymieszaj.
Krok 8:
Wlej pozostałe mleko, cukier, sól i połowę mąki. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Ciasto powinno być jak naleśniki. Przykryj miskę czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 9:
Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Przykryj i umieść w ciepłym miejscu na godzinę, aby podnieść.
Krok 10:
Ugniataj i rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w cienką warstwę.
Krok 11:
Nałóż nadzienie makowe na całą powierzchnię ciasta równą warstwą.
Krok 12:
Złóż warstwę maku w gęstą rolkę.
Krok 13:
Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia i przenieś na nią rolkę. Wymieszaj żółtko i posmaruj całą powierzchnię rolki. Wyjmij blachę do pieczenia w ciepłe miejsce na 20 minut, aby bułka wzrosła. Włącz piekarnik do 180 stopni.
Krok 14:
Wkładamy blachę do pieczenia z dopasowaną bułką do gorącego piekarnika, pieczemy przez 30-40 minut, aż będzie gotowa i złocista.
Krok 15:
Wyjmij bułkę z piekarnika, przykryj i pozwól bułce całkowicie ostygnąć. Następnie kroimy i podajemy.
Krok 16:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g