bułka z makiem z ciasta drożdżowego

Miękka bułka z ciasta drożdżowego z makiem na każdy stół. Bułka okazuje się bardzo bujna i wcale nie jest trudna. Dorośli bardzo go polubią, a dzieci będą z niego całkowicie zachwycone. Ta bułka jest idealna jako śniadanie lub podwieczorek. Lub po prostu napić się z nim herbaty.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 72 % 44 g
290 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania bułki z makiem z ciasta drożdżowego. Dzisiaj zrobię to ze świeżymi drożdżami, ale możesz wziąć suche. Wtedy będą potrzebować 11 gramów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    I na początek przygotuj nadzienie makowe. Oczywiście w sklepie można kupić gotowe nadzienie makowe, ale nie jest tanie i nie jest takie trudne. Byłby Mac i czas dostępny. Wlej mak do rondla i wlej 300 mililitrów wody, umieść na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Następnie spuść wodę i wyrzuć mak na sito pokryte gazą lub papierową serwetką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozwól wodzie całkowicie spłynąć i przenieś mak do miski blendera. Wlej cukier i zmiel mak na drobniejszą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś mak z powrotem do rondla i dodaj mleko, masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kładziemy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, mieszając, aż ciecz odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przejdźmy do testu. Mleko jest lekko podgrzewane, ale niewiele, ponieważ w temperaturach powyżej 50-60 stopni drożdże giną. Wlej 100 mililitrów mleka do miski, dodaj drożdże i cukier. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut. Jeśli drożdże są dobre, na powierzchni pojawi się Czapka bąbelkowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Roztop masło i ostudź, rozbij jajko na filiżankę i wymieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj wszystko do miski z ciastem drożdżowym, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej pozostałe mleko, cukier, sól i połowę mąki. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Ciasto powinno być jak naleśniki. Przykryj miskę czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Przykryj i umieść w ciepłym miejscu na godzinę, aby podnieść.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugniataj i rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w cienką warstwę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nałóż nadzienie makowe na całą powierzchnię ciasta równą warstwą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Złóż warstwę maku w gęstą rolkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia i przenieś na nią rolkę. Wymieszaj żółtko i posmaruj całą powierzchnię rolki. Wyjmij blachę do pieczenia w ciepłe miejsce na 20 minut, aby bułka wzrosła. Włącz piekarnik do 180 stopni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wkładamy blachę do pieczenia z dopasowaną bułką do gorącego piekarnika, pieczemy przez 30-40 minut, aż będzie gotowa i złocista.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmij bułkę z piekarnika, przykryj i pozwól bułce całkowicie ostygnąć. Następnie kroimy i podajemy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy