skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec bakłażana z serem i czosnkiem w piekarniku? Bardzo proste i smaczne danie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jeśli twój bakłażan nie jest bardzo duży, wystarczy 3-4 kawałki. jeśli warzywa są podłużne i wystarczająco duże, ilość nadzienia wystarczy na 2 sztuki. Ilość nadzienia wystarczyła na 3 średnie bakłażany o łącznej wadze 600 g. Najpierw rozpuść masło i ostudź.
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć dowolny ser-Goudę, holenderski, rosyjski, mozzarellę bez smaku do pizzy. Najważniejsze jest to, że dobrze się topi.
Krok 3:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w drobną kostkę. Udział jaj w nadzieniu można zwiększyć, na przykład, umieścić nie 2, ale 3 jajka.
Krok 4:
W misce połącz jajka na twardo, starty ser i stopione masło. Posyp solą, pieprzem do smaku.
Krok 5:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Drobno posiekaj czosnek nożem. W tym przepisie gotowy pieczony bakłażan posypuje się czosnkiem, ale jeśli chcesz, możesz dodać czosnek bezpośrednio do nadzienia i upiec. Tutaj sam zdecyduj, jak ci się podoba. Możesz także dostosować ilość czosnku do swojego smaku.
Krok 7:
Umyj bakłażany, osusz, pokrój wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmij miąższ, uważając, aby nie uszkodzić ścian. Użyłem specjalnej łyżki-Noisette. Możesz użyć zwykłej łyżeczki.
Krok 8:
Włóż bakłażany do wrzącej osolonej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Następnie wyjmij warzywa i osusz. Jest to konieczne, aby bakłażan stał się bardziej miękki, a nadmiar goryczy zniknął. Bakłażana nie można gotować, ale po prostu posypać solą i pozostawić na 5-10 minut, a następnie spłukać. Pamiętaj, że nie wszystkie odmiany bakłażana są gorzkie.
Krok 9:
Nadziewaj bakłażany przygotowanym nadzieniem. Czas gotowania można skrócić, przygotowując nadzienie jednocześnie z gotowaniem bakłażana.
Krok 10:
Następnie włóż łódki do natłuszczonego naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 140-160°c na 15-20 minut, aż ser się stopi. Jeśli bakłażan nie stanie się miękki w tym czasie, możesz wydłużyć czas, aż warzywa będą gotowe. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 11:
Przenieś gorące nadziewane łodzie na talerz i natychmiast posyp posiekanym czosnkiem i świeżymi ziołami. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g