skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wódkę do domowych nalewek bierzemy tylko dobrej jakości. Wybierz ostrożnie orzech, jeśli spadnie nawet trochę załamania, zapach stęchlizny zepsuje cały napój i nigdzie nie zniknie.
Krok 2:
Orzechy wymagają obróbki wstępnej, bez której po prostu nie można ich użyć. Na powierzchni orzechów jest dużo żywicy. W żołądku żywica jest szkodliwa dla zdrowia, ponieważ nie jest wydalana z organizmu. Przede wszystkim cierpi trzustka. Dlatego nie należy lekceważyć prawidłowego przygotowania orzecha. Na początek moczyć orzechy w chłodnej wodzie, wszystko, co się pojawiło - usunąć, to puste orzechy i śmieci. Następnie dobrze spłucz.
Krok 3:
Spłukane orzechy zalać wrzącą wodą, aby wszystko ukryć. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty. Ponieważ jest mało orzechów, nie zajmuje to dużo czasu.
Krok 4:
Spuść wodę i opłucz orzechy zimną wodą. Powtórz proces gotowania i płukania 3 razy. Płucząc orzechy we wrzącej wodzie, spłukujemy w ten sposób żywicę. Po drodze usuwamy przyszłą nalewkę cedrową z ostrego zapachu i goryczy, ponieważ skorupa zawiera wiele garbników.
Krok 5:
Taka woda po każdym odpływie, odpowiednio po lewej, jest najciemniejsza, a następnie rozjaśnia się. Jeśli orzechy nie zostaną odpowiednio potraktowane wrzącą wodą, nalewka okaże się ciemna i mętna.
Krok 6:
Wlej orzech potraktowany wrzącą wodą do szklanego pojemnika. Kładziemy cukier, liść czarnej porzeczki, lepiej świeży, ale można też zwiędnąć. Dodaj trochę waniliny na czubku noża. I suszona skórka pomarańczowa w plasterku, może być świeża. Zalej wszystko wódką i dokładnie wymieszaj. Aby alkohol nie odparował, przykryj słoik polietylenem i bardzo szczelnie zamknij pokrywkę. Umieścić w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na 10 dni. Wstrząsnąć raz na 2-3 dni.
Krok 7:
Po zaparzeniu cedru należy go przefiltrować. Mam lejek z bardzo drobnym sitem, jeśli go nie ma, użyj gazy lub waty. Przefiltrowaną nalewkę wlej do butelki i włóż do lodówki na 3-4 dni, poprawi się jej smak.
Krok 8:
Gotowy cedr z dobrze umytych orzechów powinien być przezroczysty, mieć kolor koniaku / ale niezbyt ciemny/, mniej więcej Jak Na zdjęciu. W porządku, jeśli okaże się jaśniejszy, zapach i smak będą się różnić. Przez brak doświadczenia wielu wkłada więcej orzechów, co da ciemny kolor, cierpki smak. Napój okaże się lepki, mało nadający się do picia. Możesz to naprawić rozcieńczając wódką 1:1
dodaje się wanilinę i skórkę, aby zmiękczyć smak, ale przesada da gorycz, tutaj musisz dokładnie zmierzyć.
dodaje się liść porzeczki, aby poprawić i wzbogacić aromat, lepiej usunąć go po 2-3 dniach, aby aromat orzechów nie został przerwany.
przepis na nalewkę cedrową pochodzi z Syberii i północnego Uralu, gdzie od czasów starożytnych ałtajscy Starzy wierzący robili ją jako lekarstwo, które pomogło prawie wszystkim chorobom.
jednak nalewka cedrowa na wódce może być stosowana nie tylko jako środek leczniczy, ale także jako gorący napój.
spożywanie go w rozsądnych granicach przyniesie korzyści tylko całemu ciału.
na Syberii Cedrówka ma wielu fanów, ale częściej jest przygotowywana do celów leczniczych i profilaktycznych.
znacznie wzmacnia układ odpornościowy, pomaga wyeliminować problemy trawienne, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, oczyszcza krew z "złego" cholesterolu..
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g