skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Kroimy wieprzowinę na duże kawałki, żeberka z mięsem są idealne lub bierzemy mięso, mam łopatkę
Krok 3:
Smaż wieprzowinę na niewielkiej ilości oleju roślinnego lub jeśli jest z tłuszczem, pokrój ją, podgrzej do skwarków i usmaż na niej. Bardzo wygodne jest natychmiastowe gotowanie w żeliwnym kotle
Krok 4:
Cebula jest również grubo posiekana, pokroiłam na 6-8 części, zgodnie z klasyką, jeśli cebula jest średniej wielkości, można ją włożyć w całości
Krok 5:
Marchewki kroimy grubo w pierścienie
Krok 6:
Wieprzowina usmażona na złoty kolor - Czas dodać cebulę i marchewkę, smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty
Krok 7:
Paprykę uwalniamy z nasion i kroimy na duże kawałki
Krok 8:
Dodaj pieprz do kotła i smaż wszystko razem przez około 4-5 minut
Krok 9:
W międzyczasie grubo kroimy ziemniaki, mam je Duże-kroję na 6 części, możesz być większy
Krok 10:
Wkładamy ziemniaki do kotła
Krok 11:
Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut
Krok 12:
Teraz wlej 2 l wody i zagotuj
Krok 13:
Natychmiast Solim
Krok 14:
Nie zapomnij usunąć piany
Krok 15:
Dopraw do woli ostrą papryczką chili, gotuj shurpa na najmniejszym ogniu przez 1,5 godziny, usuwając pianę w razie potrzeby
Krok 16:
Po 1,5 godzinie pomidory kroimy na krzyż, parzymy wrzącą wodą, następnie zanurzamy w zimnej wodzie i usuwamy skórkę
Krok 17:
Pokrój pomidory na 4 części
Krok 18:
Włóż pomidory do shurpy i gotuj przez 3-4 minuty
Krok 19:
W międzyczasie posiekaj czosnek w wygodny sposób, zmiażdżyłem go płaską stroną noża i pokroiłem
Krok 20:
Włóż posiekany czosnek do kotła
Krok 21:
Pocieramy Zirę między palcami - w ten sposób lepiej odda swój zapach
Krok 22:
Perchim
Krok 23:
Drobno posiekaj warzywa (mam koperek i natkę pietruszki), potrzebujesz dużo zieleni na shurpa. Wkładamy warzywa do kotła, pozostawiając trochę świeżych ziół, aby dodać je do talerza
Krok 24:
Dodaj liść laurowy
Krok 25:
Shurpa jest gotowa! Zapach jest wspaniały!
Krok 26:
Wlać do talerzy i posypać świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g