Schurpa wieprzowa w domu

nikt nie odmówi pachnącej, obfitej, bogatej shurpy! Wielu odmawia shurpy, ponieważ nie lubią jagnięciny, z której zwykle gotuje się tę zupę ze względu na jej charakterystyczny smak. I zupełnie na próżno! Bardzo smaczną shurpę można przygotować ze zwykłej wieprzowiny. Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 36 % 8 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kroimy wieprzowinę na duże kawałki, żeberka z mięsem są idealne lub bierzemy mięso, mam łopatkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż wieprzowinę na niewielkiej ilości oleju roślinnego lub jeśli jest z tłuszczem, pokrój ją, podgrzej do skwarków i usmaż na niej. Bardzo wygodne jest natychmiastowe gotowanie w żeliwnym kotle

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebula jest również grubo posiekana, pokroiłam na 6-8 części, zgodnie z klasyką, jeśli cebula jest średniej wielkości, można ją włożyć w całości

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki kroimy grubo w pierścienie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wieprzowina usmażona na złoty kolor - Czas dodać cebulę i marchewkę, smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Paprykę uwalniamy z nasion i kroimy na duże kawałki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pieprz do kotła i smaż wszystko razem przez około 4-5 minut

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie grubo kroimy ziemniaki, mam je Duże-kroję na 6 części, możesz być większy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wkładamy ziemniaki do kotła

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz wlej 2 l wody i zagotuj

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Natychmiast Solim

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nie zapomnij usunąć piany

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dopraw do woli ostrą papryczką chili, gotuj shurpa na najmniejszym ogniu przez 1,5 godziny, usuwając pianę w razie potrzeby

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Po 1,5 godzinie pomidory kroimy na krzyż, parzymy wrzącą wodą, następnie zanurzamy w zimnej wodzie i usuwamy skórkę

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój pomidory na 4 części

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż pomidory do shurpy i gotuj przez 3-4 minuty

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    W międzyczasie posiekaj czosnek w wygodny sposób, zmiażdżyłem go płaską stroną noża i pokroiłem

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Włóż posiekany czosnek do kotła

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Pocieramy Zirę między palcami - w ten sposób lepiej odda swój zapach

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Perchim

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Drobno posiekaj warzywa (mam koperek i natkę pietruszki), potrzebujesz dużo zieleni na shurpa. Wkładamy warzywa do kotła, pozostawiając trochę świeżych ziół, aby dodać je do talerza

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dodaj liść laurowy

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Shurpa jest gotowa! Zapach jest wspaniały!

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wlać do talerzy i posypać świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy