skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj kruchą bazę na ciasto. Aby to zrobić, zmiel ciasteczka na okruchy w blenderze lub robocie. Umieść okruchy piasku w misce.
Krok 2:
Roztop masło i dodaj do miski z kruszonką.
Krok 3:
Wymieszaj masło z kruszonką.
Krok 4:
Teraz przygotuj Formy do naszych ciast. Weź tacę i umieść na niej metalową formę w kształcie pierścienia o średnicy 8 cm. Wytnij 6 pasków taśmy octanowej (krawężnika) o długości 27 cm i szerokości co najmniej 5 cm. Wytnij dwa małe kawałki taśmy i skryptuj przezroczysty kształt na górze i na dole, aby się nie rozłożył. Podobnie wykonaj pozostałe 5 form.
Krok 5:
W każdej formie wlej taką samą ilość okruchów piasku około 1 łyżki. i ubij okruchy piasku w gęstą podstawę o grubości 1 cm.
Krok 6:
Teraz przygotuj mus jagodowy. Waga jagód jest wskazana w przybliżeniu. Powinniśmy dostać około 240 g przecieru jagodowego na mus (część masy jagodowej pozostanie na sicie podczas wycierania: kości, skóra, w zależności od wybranych jagód będzie mniej lub więcej odpadów, co oznacza, że jagody mogą być potrzebne mniej lub bardziej). Opłucz jagody, jeśli używasz mrożonych jagód, rozmroź je wcześniej.
Krok 7:
Umieść jagody i cukier w blenderze. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Przetrzyj powstałą masę przez sito do miski. Usuń pozostałą grubą masę, nie będziemy jej potrzebować. Powstały przecier jagodowy (240-250 gramów) zostanie użyty do przygotowania musu.
Krok 9:
Serek śmietankowy o temperaturze pokojowej umieścić w misce i lekko wymieszać trzepaczką lub szpatułką.
Krok 10:
Dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Wlej śmietanę do miski i ubij mikserem z dużą prędkością, aż uzyskasz miękkie szczyty.
Krok 12:
Dodaj bitą śmietanę do miski z serem śmietankowym.
Krok 13:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 14:
Opuchniętą żelatynę wyjąć z wody i wycisnąć. Umieść żelatynę w małej misce i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10-30 sekund, aby stopić ją do stanu płynnego. Następnie schłodzić żelatynę do 40-45°C, dodać połowę żelatyny do kremowej mieszanki i dobrze wymieszać.
Krok 15:
Dodaj pozostałą żelatynę do przecieru jagodowego i dobrze wymieszaj.
Krok 16:
Rozłóż krem równo na trzech miseczkach.
Krok 17:
Następnie dodaj do każdej miski przecier jagodowy o różnej masie. W jednej misce 120 g, w drugiej 80 g, w trzeciej 40 g puree. Dodajemy różne ilości, aby uzyskać Mus w trzech kolorach.
Krok 18:
Mieszaj, aż uzyskasz jednorodny kolor.W ten sposób otrzymamy Mus w trzech kolorach.
Krok 19:
Wyjmij tacę z foremkami z lodówki. Rozłóż masę najciemniejszego koloru na foremkach, około 2 łyżki. L. w każdej formie. Wstaw do zamrażarki na 20 minut, aby mus stwardniał. Następnie wyjmij tacę i rozprowadź masę jaśniejszego koloru na wierzchu. Włóż z powrotem do zamrażarki na 20 minut. Następnie wyjmij tacę i rozprowadź pozostałą lekką masę na foremkach. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 20:
Wyjmij gotowe ciasteczka z foremek, usuwając taśmę octanową. Jeśli ciasto jest trudne do usunięcia, ostrożnie przesuń nóż wzdłuż krawędzi, oddzielając ciasto od taśmy, a następnie usuń. Gotowe ciasto można ozdobić według własnego uznania. Ciasto udekorowałam odrobiną bitej śmietany, świeżymi jagodami i małymi bezami.
do zrobienia masowego ciasta użyłam mieszanki jagód z malin, jeżyn i jagód. Zasadniczo dowolne jagody nadają się do tego przepisu, możesz gotować z jednym rodzajem jagód. Staraj się wybierać jagody słodkich odmian. Jeśli jagody są kwaśne, radzę najpierw gotować je z cukrem na kuchence przez 6-10 minut, a następnie wymieszać w blenderze i zmielić przez sito.
do form używam folii octanowej, dobrze trzyma kształt musu, ciasto jest równe i gładkie. Jeśli nie używasz tej folii, spróbuj zastąpić ją grubą folią lub pergaminem pokrytym silikonem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g