ciasto musowe

zakochasz się a to piękne i delikatne ciasto. To cudowne ciasto składa się z Trójkolorowych warstw musu jagodowego. Mus powietrzny po prostu rozpływa się w ustach. Zamiast bazy biszkoptowej używam kruchej, co ułatwia proces gotowania. Piękny deser nadaje się na wakacje i romantyczną kolację.
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 52 % 25 g
321 kcal
IG: 12 / 44 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotuj kruchą bazę na ciasto. Aby to zrobić, zmiel ciasteczka na okruchy w blenderze lub robocie. Umieść okruchy piasku w misce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło i dodaj do miski z kruszonką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj masło z kruszonką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotuj Formy do naszych ciast. Weź tacę i umieść na niej metalową formę w kształcie pierścienia o średnicy 8 cm. Wytnij 6 pasków taśmy octanowej (krawężnika) o długości 27 cm i szerokości co najmniej 5 cm. Wytnij dwa małe kawałki taśmy i skryptuj przezroczysty kształt na górze i na dole, aby się nie rozłożył. Podobnie wykonaj pozostałe 5 form.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W każdej formie wlej taką samą ilość okruchów piasku około 1 łyżki. i ubij okruchy piasku w gęstą podstawę o grubości 1 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj mus jagodowy. Waga jagód jest wskazana w przybliżeniu. Powinniśmy dostać około 240 g przecieru jagodowego na mus (część masy jagodowej pozostanie na sicie podczas wycierania: kości, skóra, w zależności od wybranych jagód będzie mniej lub więcej odpadów, co oznacza, że jagody mogą być potrzebne mniej lub bardziej). Opłucz jagody, jeśli używasz mrożonych jagód, rozmroź je wcześniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść jagody i cukier w blenderze. Mieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przetrzyj powstałą masę przez sito do miski. Usuń pozostałą grubą masę, nie będziemy jej potrzebować. Powstały przecier jagodowy (240-250 gramów) zostanie użyty do przygotowania musu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Serek śmietankowy o temperaturze pokojowej umieścić w misce i lekko wymieszać trzepaczką lub szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej śmietanę do miski i ubij mikserem z dużą prędkością, aż uzyskasz miękkie szczyty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj bitą śmietanę do miski z serem śmietankowym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Opuchniętą żelatynę wyjąć z wody i wycisnąć. Umieść żelatynę w małej misce i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10-30 sekund, aby stopić ją do stanu płynnego. Następnie schłodzić żelatynę do 40-45°C, dodać połowę żelatyny do kremowej mieszanki i dobrze wymieszać.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj pozostałą żelatynę do przecieru jagodowego i dobrze wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż krem równo na trzech miseczkach.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie dodaj do każdej miski przecier jagodowy o różnej masie. W jednej misce 120 g, w drugiej 80 g, w trzeciej 40 g puree. Dodajemy różne ilości, aby uzyskać Mus w trzech kolorach.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Mieszaj, aż uzyskasz jednorodny kolor.W ten sposób otrzymamy Mus w trzech kolorach.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij tacę z foremkami z lodówki. Rozłóż masę najciemniejszego koloru na foremkach, około 2 łyżki. L. w każdej formie. Wstaw do zamrażarki na 20 minut, aby mus stwardniał. Następnie wyjmij tacę i rozprowadź masę jaśniejszego koloru na wierzchu. Włóż z powrotem do zamrażarki na 20 minut. Następnie wyjmij tacę i rozprowadź pozostałą lekką masę na foremkach. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wyjmij gotowe ciasteczka z foremek, usuwając taśmę octanową. Jeśli ciasto jest trudne do usunięcia, ostrożnie przesuń nóż wzdłuż krawędzi, oddzielając ciasto od taśmy, a następnie usuń. Gotowe ciasto można ozdobić według własnego uznania. Ciasto udekorowałam odrobiną bitej śmietany, świeżymi jagodami i małymi bezami.

do zrobienia masowego ciasta użyłam mieszanki jagód z malin, jeżyn i jagód. Zasadniczo dowolne jagody nadają się do tego przepisu, możesz gotować z jednym rodzajem jagód. Staraj się wybierać jagody słodkich odmian. Jeśli jagody są kwaśne, radzę najpierw gotować je z cukrem na kuchence przez 6-10 minut, a następnie wymieszać w blenderze i zmielić przez sito.

do form używam folii octanowej, dobrze trzyma kształt musu, ciasto jest równe i gładkie. Jeśli nie używasz tej folii, spróbuj zastąpić ją grubą folią lub pergaminem pokrytym silikonem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy