cebula pieczona w piekarniku faszerowana

na świątecznym stole, z prostych produktów! Faszerowana cebula pieczona w piekarniku nie tylko wygląda bardzo pięknie, ale także jest niesamowicie smaczna. Wypełnienie dla niego może być absolutnie dowolne. U mnie to szynka z serem, ale sprawdzą się też: filet z kurczaka, pieczarki, warzywa, ryż i tak dalej. I można je łączyć ze sobą w nieskończoność.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 46 % 12 g
137 kcal
IG: 58 / 0 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec faszerowaną cebulę w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do jasności gotowego dania użyłem cebuli dwóch odmian-zwykłej cebuli i czerwonej sałatki. Weź Cebulki mniej więcej tej samej wielkości, aby były równomiernie ugotowane w tym samym czasie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz Cebulki, pozostaw ogony po obu stronach, dzięki czemu cebula nie rozpadnie się podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do kadzi lub małego rondla, lekko Posol, umieść na kuchence na silnym płomieniu, po ugotowaniu wyślij żarówki do wrzącej wody, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 20 minut. Następnie spuść wrzącą wodę i zanurz ugotowane cebule na kilka sekund w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj nadzienie. Szynkę pokroić w drobną kostkę, użyłam gotowego pokrojonego produktu. Ubij jajko i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj nieco ponad połowę startego sera, bułkę tartą i czosnek do szynki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyślij mieszankę mielonej papryki, szczyptę gałki muszkatołowej i pietruszki do nadzienia. Zamiast pietruszki użyłam mieszanki ziół prowansalskich z zamrażarki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój każdą cebulę na pół, jak na zdjęciu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie, za pomocą łyżeczki wyjmij środek, pozostaw tylko 2-3 skrajne pierścienie. Środek może być dalej używany, na przykład, do gotowania zupy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij każdą cebulę nadzieniem, włóż do naczynia do pieczenia i polej odrobiną oliwy roślinnej lub oliwy z oliwek. Wyślij cebulę do nagrzanego piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz w temperaturze 180-200 stopni przez około 30-40 minut (skup się na możliwościach piekarnika i upewnieniu się, że cebula nabrał lekko złotego odcienia). Posyp pozostałym serem na wierzchu i wstaw do piekarnika na kolejne 10-15 minut

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Soczysta, rumiana, aromatyczna nadziewana cebula jest gotowa!

dzięki temu, że cebula jest gotowana w lekko słonej wodzie przed pieczeniem, okazuje się delikatna i wcale nie gorzka.

bardziej podobała mi się pieczona czerwona cebula niż cebula. Smak wyszedł bardziej miękki i dyskretny.

cebula doskonale uzupełni tłuczone ziemniaki, gotowane zboża i dania mięsne.

można go podawać na świątecznym stole jako gorącą przekąskę.



smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy