Sałatka z grzybami z kurczaka i koreańską marchewką

pyszne, z pikantnymi nutami i niezwykłą nazwą! Sałatka warstwowa z grzybami z kurczaka i koreańską marchewką podbije smakiem każdego smakosza. Jak takie jedzenie może sprawić, że ktoś zacznie płakać, zwłaszcza mężczyzna? Może jeśli tylko koreańska marchewka będzie zbyt ostra?).
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 11 % 3 g
197 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę męskie łzy? Przygotuj niezbędne składniki. Użyłem filetów, ale każda część kurczaka będzie działać. Zieloną cebulę można zastąpić cebulą. W razie potrzeby poparz go wrzącą wodą, aby usunąć nadmiar goryczy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka. Trochę posoliłem filety i upiekłem w folii w piekarniku. Możesz gotować kurczaka we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Schłodzić kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij pieczarki z marynaty, pozwól płynowi spłynąć. Pokrój grzyby w plasterki lub małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój schłodzonego kurczaka w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wygodnie jest uformować sałatkę za pomocą pierścienia do gotowania. Wziąłem pierścień z dzielonej formy o średnicy 18 cm, umieść pierścień na płaskim talerzu, połóż przygotowanego kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj warstwę kurczaka majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj zieloną cebulę, dobrze wysusz, drobno posiekaj. Posyp zieloną cebulą warstwę kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż pokrojone pieczarki równomiernie na wierzchu. Posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jajka gotować na twardo przez 8-9 minut. Zalej jajka zimną wodą, aby ostygły. Obierz jajka ze skorupy, posiekaj na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż warstwę jajka na grzybach, posmaruj majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ułóż warstwę koreańskiej marchewki, nałóż trochę majonezu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp sałatkę startym serem. Przykryj sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby trochę się namoczyła i ostygła.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij pierścień do gotowania, w razie potrzeby udekoruj sałatkę ziołami i podawaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g
  • Pieczarki w puszkach - 12   kcal/100g

Podobne przepisy