mięso w piekarniku z ziemniakami i serem

niedrogie i satysfakcjonujące danie dla całej rodziny! Mięso w piekarniku z ziemniakami i serem to pyszne danie na codzienny lub świąteczny stół. Jest to dobre, ponieważ można go podawać natychmiast w naczyniu do pieczenia i układać na talerzach bezpośrednio przy stole.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 30 % 9 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso w piekarniku z ziemniakami i serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Wybierz dowolne mięso, najważniejsze jest to, że jest bez kości. Wieprzowinę można zastąpić dowolnym innym mięsem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe na małe kawałki. Posyp solą i przyprawami. Dodaj trochę oleju roślinnego. Wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój obrane ziemniaki w kręgle w misce. Dodaj także sól, przyprawy i olej roślinny. Wymieszaj i upewnij się, że olej roślinny pokryje wszystkie ziemniaki cienką warstwą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półpierścienie. Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę, której dno i boki posmaruj olejem roślinnym. Połowę posiekanej cebuli włożyć do formy, równomiernie rozprowadzając na dnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie rozłóż połowę przygotowanego mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż połowę ziemniaków na mięsie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie powtórz wszystkie warstwy ponownie. Przykryj formę folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zdejmij folię i posyp naczynie startym serem. Wróć formę do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mięso z ziemniakami i serem jest gotowe! Wyjmij formę z piekarnika i podawaj na gorąco. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy