chleb ciabatta w piekarniku

aromatyczny, miękki, puszysty włoski chleb! Włoski biały chleb z chrupiącą skórką i puszystym miękiszem o grubej, nierównomiernie rozłożonej porowatości. Możesz go użyć do robienia kanapek. Oczywiście można go kupić w sklepie, ale można go również upiec w domu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 82 % 36 g
183 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Do przygotowania takiego chleba potrzeba kilku składników, zawsze można je znaleźć w domu. Głównym sekretem przygotowania udanego chleba jest prawidłowe zaparzenie ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłą wodę do miski, dodaj sól, suche drożdże i trochę mąki pszennej, wymieszaj składniki, aby luźne rozeszły się w płynie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę pszenną i zacznij dodawać małe porcje do miski, wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być trochę cienkie i lepkie, dlatego ważne jest, aby nie przepełniać ciasta mąką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj ciasto lekko rękami, w razie potrzeby dodając mąkę i włóż z powrotem do miski. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na noc w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ugniatamy go i przechodzimy do formowania chleba.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obficie wlej mąkę pszenną na pergamin wysmarowany olejem roślinnym. Rozłóż ciasto na mące. Pomimo tego, że wydaje się płynny i miękki, całkiem dobrze trzyma swój kształt.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto w mące, nadając mu kształt bochenka. Przenieś pergamin na blachę do pieczenia. Przykryj półfabrykat chleba ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na dwie godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wkładamy blachę do pieczenia z przygotowaniem chleba do piekarnika, poniżej należy umieścić naczynia ogniotrwałe ,wlewamy do niej wodę (wlałem wodę do drugiej blachy do pieczenia i włożyłem ją do piekarnika dwa podziały poniżej), aby chleb dobrze się unosił, ale się nie przypalił.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 20 minutach chleba w piekarniku wyjmujemy naczynia z wodą i trzymamy chleb w piekarniku przez około 10 minut, pozwalamy mu się zrumienić. Wyjmujemy chleb z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć, dopiero potem kroimy go na porcje. Jeśli zaczniesz kroić chleb na gorąco, pory w miękiszu mogą się ścisnąć, miękisz stanie się gęsty i straci objętość. Chleb ciabbata jest gotowy, podajemy go do stołu jako bazę do kanapek lub do gorącej zupy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy