skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Do przygotowania takiego chleba potrzeba kilku składników, zawsze można je znaleźć w domu. Głównym sekretem przygotowania udanego chleba jest prawidłowe zaparzenie ciasta.
Krok 2:
Wlej ciepłą wodę do miski, dodaj sól, suche drożdże i trochę mąki pszennej, wymieszaj składniki, aby luźne rozeszły się w płynie.
Krok 3:
Przesiej mąkę pszenną i zacznij dodawać małe porcje do miski, wyrabiając ciasto. Ciasto powinno być trochę cienkie i lepkie, dlatego ważne jest, aby nie przepełniać ciasta mąką.
Krok 4:
Ugniataj ciasto lekko rękami, w razie potrzeby dodając mąkę i włóż z powrotem do miski. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na noc w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ugniatamy go i przechodzimy do formowania chleba.
Krok 5:
Obficie wlej mąkę pszenną na pergamin wysmarowany olejem roślinnym. Rozłóż ciasto na mące. Pomimo tego, że wydaje się płynny i miękki, całkiem dobrze trzyma swój kształt.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto w mące, nadając mu kształt bochenka. Przenieś pergamin na blachę do pieczenia. Przykryj półfabrykat chleba ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na dwie godziny.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wkładamy blachę do pieczenia z przygotowaniem chleba do piekarnika, poniżej należy umieścić naczynia ogniotrwałe ,wlewamy do niej wodę (wlałem wodę do drugiej blachy do pieczenia i włożyłem ją do piekarnika dwa podziały poniżej), aby chleb dobrze się unosił, ale się nie przypalił.
Krok 8:
Po 20 minutach chleba w piekarniku wyjmujemy naczynia z wodą i trzymamy chleb w piekarniku przez około 10 minut, pozwalamy mu się zrumienić. Wyjmujemy chleb z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć, dopiero potem kroimy go na porcje. Jeśli zaczniesz kroić chleb na gorąco, pory w miękiszu mogą się ścisnąć, miękisz stanie się gęsty i straci objętość. Chleb ciabbata jest gotowy, podajemy go do stołu jako bazę do kanapek lub do gorącej zupy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g