skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka z rodzynkami? Przygotuj niezbędne produkty. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Sortuj rodzynki, usuń ogony, zalej gorącą wodą przez 10 minut. Następnie wrzuć rodzynki do durszlaka, spuszczając wodę. I dobrze spłucz w chłodnej wodzie. Następnie dobrze osusz na ręczniku.
Krok 3:
Gdy rodzynki są moczone, zacznij robić ciasto. Aby to zrobić, ubij miękkie masło mikserem z cukrem i solą przez około 5-6 minut na średnich obrotach. Masa powinna stać się lekka i bujna. Następnie dodaj surowe jajka i ubijaj przez kolejne 3-4 minuty, aby cukier się rozpuścił.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do ubitej masy W 3-4 dawkach, za każdym razem mieszając ciasto szpatułką. Na koniec możesz mieszać ręką. Mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja-skup się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Dodaj startą skórkę i suszone rodzynki do ciasta, zagniataj. Ciasto powinno być jednorodne i lekko przylegać do dłoni. Umyj ręce i wytrzyj do sucha, aby podczas formowania ciasteczek ciasto całkowicie się nie kleiło.
Krok 6:
Rękami uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem lub matą do pieczenia. Lekko dociśnij kulki palcami, aby przybrały kształt tortilli. Użyłem do tego małej pokrywki (patrz zdjęcie). Grubość ciasteczek wynosi około 0,8-1 cm.
Krok 7:
Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200&039; około 15-16 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Ciasteczka dobrze zarumienią się od dołu, od góry-mniej. Przykryj gotowe ciasteczka lekkim ręcznikiem bawełnianym i ostudź bezpośrednio na blasze do pieczenia.
Krok 8:
Wewnątrz ciasteczka są porowate, kruche. Poczekaj, aż się rozgrzeje i podawaj, pyszne i schłodzone. Okazuje się, że 32 ciasteczka, to dwie duże blachy do pieczenia, po 16 sztuk. Nie zwiększają się zbytnio, ale należy pozostawić odległość między nimi, więc ciasteczka są pieczone bardziej równomiernie.
ciasteczka z rodzynkami to świetna wymówka na rodzinne przyjęcie herbaciane!
w ramach ciasta skórkę można zmienić na wanilię, cynamon, zgodnie z preferencjami. Rodzynki można zastąpić makiem, różnymi kandyzowanymi owocami, orzechami.. lub piec bez żadnych dodatków-zawsze będzie pyszne !
takie ciasteczka są lubiane przez każdego, kto w zasadzie lubi kruche ciasto, przepis jest udany i sprawdzony. Spróbuj !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g
- Skórka - 97 kcal/100g