kruche kruche ciasteczka z rodzynkami

z prostych potraw, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku! Ciasteczka z rodzynkami są łatwe do zrobienia, nawet bez specjalnych umiejętności gotowania! Spędzisz bardzo mało czasu. Możesz dodać do niego dowolne suszone owoce, kandyzowane owoce. Podawaj z mlekiem, herbatą, kawą-jest niesamowicie pyszna!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 22 % 16 g
węglowodany 69 % 51 g
372 kcal
IG: 0 / 20 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka z rodzynkami? Przygotuj niezbędne produkty. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sortuj rodzynki, usuń ogony, zalej gorącą wodą przez 10 minut. Następnie wrzuć rodzynki do durszlaka, spuszczając wodę. I dobrze spłucz w chłodnej wodzie. Następnie dobrze osusz na ręczniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy rodzynki są moczone, zacznij robić ciasto. Aby to zrobić, ubij miękkie masło mikserem z cukrem i solą przez około 5-6 minut na średnich obrotach. Masa powinna stać się lekka i bujna. Następnie dodaj surowe jajka i ubijaj przez kolejne 3-4 minuty, aby cukier się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do ubitej masy W 3-4 dawkach, za każdym razem mieszając ciasto szpatułką. Na koniec możesz mieszać ręką. Mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja-skup się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj startą skórkę i suszone rodzynki do ciasta, zagniataj. Ciasto powinno być jednorodne i lekko przylegać do dłoni. Umyj ręce i wytrzyj do sucha, aby podczas formowania ciasteczek ciasto całkowicie się nie kleiło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rękami uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem lub matą do pieczenia. Lekko dociśnij kulki palcami, aby przybrały kształt tortilli. Użyłem do tego małej pokrywki (patrz zdjęcie). Grubość ciasteczek wynosi około 0,8-1 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200&039; około 15-16 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Ciasteczka dobrze zarumienią się od dołu, od góry-mniej. Przykryj gotowe ciasteczka lekkim ręcznikiem bawełnianym i ostudź bezpośrednio na blasze do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wewnątrz ciasteczka są porowate, kruche. Poczekaj, aż się rozgrzeje i podawaj, pyszne i schłodzone. Okazuje się, że 32 ciasteczka, to dwie duże blachy do pieczenia, po 16 sztuk. Nie zwiększają się zbytnio, ale należy pozostawić odległość między nimi, więc ciasteczka są pieczone bardziej równomiernie.

ciasteczka z rodzynkami to świetna wymówka na rodzinne przyjęcie herbaciane!

w ramach ciasta skórkę można zmienić na wanilię, cynamon, zgodnie z preferencjami. Rodzynki można zastąpić makiem, różnymi kandyzowanymi owocami, orzechami.. lub piec bez żadnych dodatków-zawsze będzie pyszne !

takie ciasteczka są lubiane przez każdego, kto w zasadzie lubi kruche ciasto, przepis jest udany i sprawdzony. Spróbuj !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g
  • Skórka - 97   kcal/100g

Podobne przepisy