pyszne szybkie i łatwe ciasteczka z herbatą w piekarniku

w pośpiechu, dla całej rodziny, ze zwykłych produktów! Pyszne, szybkie i proste ciasteczka z herbatą w piekarniku to przepis, który pomoże Ci, gdy musisz ugotować coś w krótkim czasie z minimum składników. Ciasteczka są miękkie, kruche, cukrowe, pyszne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 26 % 21 g
węglowodany 65 % 52 g
421 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszne szybkie i proste ciasteczka na herbatę w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Użyj szklanki do pomiaru objętości 250 ml, możesz zmniejszyć ilość cukru, dzięki czemu ciasteczka są bardzo słodkie. Weź rafinowany olej roślinny, bez zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę ciasta. Wbij do niego jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj cukier i szczyptę waniliny. Uważaj na wanilinę, w dużych ilościach zaczyna gorzko, wystarczy umieścić bardzo mało na czubku noża. Wlej olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Łyżką mieszaj żywność, aż uzyskasz masę podobną do miodu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej połowę całej mąki do miski. Przesiewanie nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci mąkę tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej miękkie i przewiewne. Posyp mąkę proszkiem do pieczenia. Łyżką mieszaj masę, aż będzie gładka. Będzie dość płynny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej pozostałą mąkę. Kontynuuj ugniatanie najpierw łyżką, a następnie rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto bardzo szybko stanie się jednorodne i połączy się w kulkę. Okazuje się, że nie jest lepki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ściskając małe kawałki ciasta, zwiń kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je i ułóż w pewnej odległości od siebie-ciasteczka będą bardzo rosły podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą szklanki, noża lub widelca wykonaj nacięcia na ciasteczkach. Lub możesz zostawić to okrągłe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli chcesz, możesz zanurzyć każde ciasteczko w cukrze, wziąłem brązowy. Lub posyp cynamonem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 10-15 minut, nie dłużej. Ciasteczka będą blade i miękkie, niech cię to nie przeraża, stanie się twardsze, gdy ostygnie. A jeśli upieksz go dłużej, ciasteczka staną się twarde.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotowe ciasteczka i podawać z mlekiem lub herbatą. Smacznego!

cudowny przepis! Tak szybko jeszcze nie upiekłam. Trzymałam ciasteczka przez 15 minut, zrobiły się złote i trochę twardsze, niż bym chciała. Następnym razem wyjmę to wcześniej. Ale takie ciasteczka zjadły się bardzo szybko.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy