skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszne szybkie i proste ciasteczka na herbatę w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Użyj szklanki do pomiaru objętości 250 ml, możesz zmniejszyć ilość cukru, dzięki czemu ciasteczka są bardzo słodkie. Weź rafinowany olej roślinny, bez zapachu.
Krok 2:
Weź dużą miskę ciasta. Wbij do niego jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj cukier i szczyptę waniliny. Uważaj na wanilinę, w dużych ilościach zaczyna gorzko, wystarczy umieścić bardzo mało na czubku noża. Wlej olej roślinny.
Krok 3:
Łyżką mieszaj żywność, aż uzyskasz masę podobną do miodu.
Krok 4:
Przesiej połowę całej mąki do miski. Przesiewanie nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci mąkę tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej miękkie i przewiewne. Posyp mąkę proszkiem do pieczenia. Łyżką mieszaj masę, aż będzie gładka. Będzie dość płynny.
Krok 5:
Przesiej pozostałą mąkę. Kontynuuj ugniatanie najpierw łyżką, a następnie rękami.
Krok 6:
Ciasto bardzo szybko stanie się jednorodne i połączy się w kulkę. Okazuje się, że nie jest lepki.
Krok 7:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ściskając małe kawałki ciasta, zwiń kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je i ułóż w pewnej odległości od siebie-ciasteczka będą bardzo rosły podczas pieczenia.
Krok 8:
Za pomocą szklanki, noża lub widelca wykonaj nacięcia na ciasteczkach. Lub możesz zostawić to okrągłe.
Krok 9:
Jeśli chcesz, możesz zanurzyć każde ciasteczko w cukrze, wziąłem brązowy. Lub posyp cynamonem.
Krok 10:
Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 10-15 minut, nie dłużej. Ciasteczka będą blade i miękkie, niech cię to nie przeraża, stanie się twardsze, gdy ostygnie. A jeśli upieksz go dłużej, ciasteczka staną się twarde.
Krok 11:
Schłodzić gotowe ciasteczka i podawać z mlekiem lub herbatą. Smacznego!
cudowny przepis! Tak szybko jeszcze nie upiekłam. Trzymałam ciasteczka przez 15 minut, zrobiły się złote i trochę twardsze, niż bym chciała. Następnym razem wyjmę to wcześniej. Ale takie ciasteczka zjadły się bardzo szybko.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g