skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania duszonej kapusty z fasolą.
Krok 2:
Umyj fasolę, namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin lub przez noc.
Krok 3:
Gotuj fasolę we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Zajmie to około 50 minut. 15 minut przed gotowością sól fasoli.
Krok 4:
Gotową fasolę wrzuć na sito, aby szkło woda.
Krok 5:
Umyj kapustę, usuń górne liście. Posiekaj kapustę w cienkie paski.
Krok 6:
Obierz marchewki, posiekaj na grubej tarce.
Krok 7:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 8:
Na patelni smażyć marchewki i cebulę z dodatkiem oleju roślinnego przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 9:
Umieść przygotowaną kapustę na patelni, wymieszaj. Dodaj trochę wody.
Krok 10:
Dusić kapustę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody, aby uniknąć przypalenia warzyw.
Krok 11:
Gotuj kapustę na umiarkowanym ogniu, aż będzie niekompletna. Posolić kapustę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Krok 12:
10 minut przed końcem gotowania włóż gotowaną fasolę do kapusty, dodaj bazylię, wymieszaj. Możesz dodać dowolne inne przyprawy i przyprawy do smaku.
Krok 13:
Zagotuj kapustę do miękkości.
Krok 14:
Podawaj duszoną kapustę z fasolą, posypaną drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
fasola zawiera maksymalną ilość białka roślinnego, a kwasy niezbędne dla organizmu są również obecne.
fasola jest szczególnie ceniona przez wegetarian. W końcu białko roślinne fasoli jest zbliżone do białka zwierzęcego pod względem wartości odżywczej, więc to warzywo może zastąpić niektóre rodzaje mięsa.
fasola nadaje potrawom zdrowy smak i sprawia, że są bardziej sycące i pożywne. Jest to ważne dla tych, którzy przestrzegają postu lub z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa.
duszoną kapustę z fasolą można włączyć zarówno do chudego, jak i wegetariańskiego menu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g