duszona kapusta z fasolą

proste, smaczne i satysfakcjonujące danie warzywne. Duszona kapusta z fasolą jest tak prostym i niedrogim daniem, że każdy może ją ugotować, nawet niezbyt doświadczony kucharz. Niezbędny prosty zestaw warzyw z reguły znajduje się w kuchni każdego. Opcja jest bardzo budżetowa, ale satysfakcjonująca i smaczna.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 59 % 10 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania duszonej kapusty z fasolą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj fasolę, namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin lub przez noc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj fasolę we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Zajmie to około 50 minut. 15 minut przed gotowością sól fasoli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotową fasolę wrzuć na sito, aby szkło woda.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj kapustę, usuń górne liście. Posiekaj kapustę w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz marchewki, posiekaj na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni smażyć marchewki i cebulę z dodatkiem oleju roślinnego przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść przygotowaną kapustę na patelni, wymieszaj. Dodaj trochę wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić kapustę pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody, aby uniknąć przypalenia warzyw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj kapustę na umiarkowanym ogniu, aż będzie niekompletna. Posolić kapustę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    10 minut przed końcem gotowania włóż gotowaną fasolę do kapusty, dodaj bazylię, wymieszaj. Możesz dodać dowolne inne przyprawy i przyprawy do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zagotuj kapustę do miękkości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj duszoną kapustę z fasolą, posypaną drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

fasola zawiera maksymalną ilość białka roślinnego, a kwasy niezbędne dla organizmu są również obecne.

fasola jest szczególnie ceniona przez wegetarian. W końcu białko roślinne fasoli jest zbliżone do białka zwierzęcego pod względem wartości odżywczej, więc to warzywo może zastąpić niektóre rodzaje mięsa.
fasola nadaje potrawom zdrowy smak i sprawia, że są bardziej sycące i pożywne. Jest to ważne dla tych, którzy przestrzegają postu lub z jakiegoś powodu nie jedzą mięsa.
duszoną kapustę z fasolą można włączyć zarówno do chudego, jak i wegetariańskiego menu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy