skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuskie mięso z fileta z kurczaka? Przygotuj jedzenie. Możesz nie wkładać pomidorów, jeśli ich nie masz, nie jest to niezbędny składnik. Zamiast majonezu możesz wziąć śmietanę. Weź ser, który dobrze się topi. Używam czosnku w proszku zamiast świeżego czosnku, jeśli chcesz świeżego, weź dwa ząbki.
Krok 2:
Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój mięso na małe kawałki i ubij je.
Krok 3:
Przenieś kawałki fileta do miski, posyp solą i przyprawami, dodaj czosnek (suchy lub świeżo posiekany) i wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania, jeśli jest czas, to dwie godziny. Jeśli nie, wystarczy do dziesięciu minut.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Krok 5:
Ułożyć pokrojoną cebulę na dnie odpowiedniej formy. Nie smaruję formy niczym.
Krok 6:
Ułóż ubite mięso z kurczaka w następnej warstwie.
Krok 7:
Dalej jest warstwa pomidorów pokrojonych w duże kółka.
Krok 8:
Całość dopełnia warstwa startego sera zmieszanego z majonezem. To mój życiowy Hack, aby górna skorupa nie stała się zbyt twarda. Zwykle robi się warstwę majonezu, a na wierzchu ser. Spróbuj je wymieszać, okaże się bardzo smaczne! Piec w piekarniku do miękkości, koncentrując się na piekarniku. Piekłem w 200C.
w ten sposób można upiec nie tylko kurczaka, ale także inne mięso: wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, a nawet ryby. Zobacz tylko czas gotowania, mięso potrzebuje więcej czasu, aby dobrze się upiec. Robią też takie danie z mięsem mielonym.
z wyjątkiem pomidor możesz położyć warstwę grzybów. Jeśli są to pieczarki, po prostu pokrój czyste grzyby na talerze. Jeśli są to grzyby leśne, najpierw je ugotuj.
jeśli zrobisz jedną warstwę ziemniaków, nie będziesz musiał przygotowywać dodatkowej przystawki. Aby to zrobić, pokrój obrane bulwy w grube pierścienie i gotuj je trochę, pięć minut po ugotowaniu. Wstępnie ugotowane ziemniaki będą lepiej pieczone.
Francuskie mięso jest przygotowywane w prawie każdej rodzinie, zarówno na obiad, jak i na świąteczny stół. I pomimo nazwy jego korzenie sięgają niedawnej Rosyjskiej przeszłości. Francuski kucharz, który służył hrabiemu Orlovowi, wymyślił to danie. Było to pieczone warstwy cielęciny, grzybów i ziemniaków z sosem beszamelowym pod apetyczną skórką serową. Stopniowo grzyby i ziemniaki zniknęły z potrawy, zamiast beszamelu zaczęto używać majonezu. Ale nadal pozostaje tak samo smaczne i piękne.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g