Francuskie mięso z fileta z kurczaka w piekarniku

miękkie, smaczne, soczyste, z pomidorami i serem! Francuskie mięso z fileta z kurczaka piecze się bardzo szybko w piekarniku. Jego smak nie jest gorszy niż klasyczne danie z wieprzowiny. Świetne świąteczne danie, które spodoba się każdemu bez wyjątku!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 7 % 2 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić francuskie mięso z fileta z kurczaka? Przygotuj jedzenie. Możesz nie wkładać pomidorów, jeśli ich nie masz, nie jest to niezbędny składnik. Zamiast majonezu możesz wziąć śmietanę. Weź ser, który dobrze się topi. Używam czosnku w proszku zamiast świeżego czosnku, jeśli chcesz świeżego, weź dwa ząbki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój mięso na małe kawałki i ubij je.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś kawałki fileta do miski, posyp solą i przyprawami, dodaj czosnek (suchy lub świeżo posiekany) i wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania, jeśli jest czas, to dwie godziny. Jeśli nie, wystarczy do dziesięciu minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w krążki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułożyć pokrojoną cebulę na dnie odpowiedniej formy. Nie smaruję formy niczym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż ubite mięso z kurczaka w następnej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dalej jest warstwa pomidorów pokrojonych w duże kółka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Całość dopełnia warstwa startego sera zmieszanego z majonezem. To mój życiowy Hack, aby górna skorupa nie stała się zbyt twarda. Zwykle robi się warstwę majonezu, a na wierzchu ser. Spróbuj je wymieszać, okaże się bardzo smaczne! Piec w piekarniku do miękkości, koncentrując się na piekarniku. Piekłem w 200C.

w ten sposób można upiec nie tylko kurczaka, ale także inne mięso: wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, a nawet ryby. Zobacz tylko czas gotowania, mięso potrzebuje więcej czasu, aby dobrze się upiec. Robią też takie danie z mięsem mielonym.
z wyjątkiem pomidor możesz położyć warstwę grzybów. Jeśli są to pieczarki, po prostu pokrój czyste grzyby na talerze. Jeśli są to grzyby leśne, najpierw je ugotuj.
jeśli zrobisz jedną warstwę ziemniaków, nie będziesz musiał przygotowywać dodatkowej przystawki. Aby to zrobić, pokrój obrane bulwy w grube pierścienie i gotuj je trochę, pięć minut po ugotowaniu. Wstępnie ugotowane ziemniaki będą lepiej pieczone.

Francuskie mięso jest przygotowywane w prawie każdej rodzinie, zarówno na obiad, jak i na świąteczny stół. I pomimo nazwy jego korzenie sięgają niedawnej Rosyjskiej przeszłości. Francuski kucharz, który służył hrabiemu Orlovowi, wymyślił to danie. Było to pieczone warstwy cielęciny, grzybów i ziemniaków z sosem beszamelowym pod apetyczną skórką serową. Stopniowo grzyby i ziemniaki zniknęły z potrawy, zamiast beszamelu zaczęto używać majonezu. Ale nadal pozostaje tak samo smaczne i piękne.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal / 100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy