skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić słodkie ciasto na kefirze w piekarniku w pośpiechu? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Jaja są duże, wybrane. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki. Ilość cukru można również dostosować do własnych upodobań. Zawartość tłuszczu w kefirze wynosi 2,5-3,2%.
Krok 2:
Umyj jagody i owoce. Pokrój brzoskwinię, morelę i śliwki w plasterki. Owoce i jagody wskazane w przepisie można zastąpić lub uzupełnić według własnych upodobań. Na przykład weź gruszkę, jabłko, porzeczkę. Zamiast świeżych owoców i jagód możesz użyć mrożonych.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste. Masa powinna zwiększyć objętość 3-4 razy.
Krok 4:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej, dodaj skórkę z cytryny. Wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i wlej Części do ciasta.
Krok 6:
Mieszaj mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką. Ważne jest, aby w cieście nie pozostały żadne grudki. W zależności od wilgotności kefiru i wielkości jaj mąka może potrzebować mniej lub więcej. Spójrz na konsystencję-ciasto powinno mieć średnią gęstość. Gęsty, ale płynny.
Krok 7:
Przykryj naczynie do pieczenia o średnicy 18-20 cm pergaminem i posmaruj masłem. Wlej większość ciasta na dno. Rozłóż owoce i jagody na wierzchu. Możesz ułożyć owoce nie w jednej warstwie, ale w misce wymieszaj je z ciastem i przenieś wszystko razem do formy.
Krok 8:
Rozłóż pozostałe ciasto na wierzchu i spłaszcz. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca – powinien wyjść z ciasta na sucho. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 9:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g