słodkie ciasto na kefirze w piekarniku w pośpiechu

proste, szybkie i pyszne, ze świeżych owoców sezonowych! Słodkie ciasto na kefirze w piekarniku w pośpiechu przygotowuje się w ciągu kilku minut. To najszybsze i Najłatwiejsze ciasto, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz! Owoce i jagody można wybrać sezonowo lub zastąpić mrożonymi.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 83 % 34 g
168 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić słodkie ciasto na kefirze w piekarniku w pośpiechu? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Jaja są duże, wybrane. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki. Ilość cukru można również dostosować do własnych upodobań. Zawartość tłuszczu w kefirze wynosi 2,5-3,2%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jagody i owoce. Pokrój brzoskwinię, morelę i śliwki w plasterki. Owoce i jagody wskazane w przepisie można zastąpić lub uzupełnić według własnych upodobań. Na przykład weź gruszkę, jabłko, porzeczkę. Zamiast świeżych owoców i jagód możesz użyć mrożonych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż będą puszyste. Masa powinna zwiększyć objętość 3-4 razy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej, dodaj skórkę z cytryny. Wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i wlej Części do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką. Ważne jest, aby w cieście nie pozostały żadne grudki. W zależności od wilgotności kefiru i wielkości jaj mąka może potrzebować mniej lub więcej. Spójrz na konsystencję-ciasto powinno mieć średnią gęstość. Gęsty, ale płynny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj naczynie do pieczenia o średnicy 18-20 cm pergaminem i posmaruj masłem. Wlej większość ciasta na dno. Rozłóż owoce i jagody na wierzchu. Możesz ułożyć owoce nie w jednej warstwie, ale w misce wymieszaj je z ciastem i przenieś wszystko razem do formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż pozostałe ciasto na wierzchu i spłaszcz. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca – powinien wyjść z ciasta na sucho. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, ostudź, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Borówka - 36   kcal/100g

Podobne przepisy