skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domową lemoniadę z pomarańczy? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Do samej lemoniady potrzebna jest tylko jedna pomarańcza. Ale jeśli chcesz dodać kilka plasterków do karafki lub szklanek, miej jeszcze jeden w magazynie. Do lemoniady Wybierz większą pomarańczę. U mnie waży 280 gramów. Dokładnie spłucz i zalej wrzącą wodą.
Krok 2:
Włóż pomarańczę do zamrażarki na 2-3 godziny, aby zamarzła. Następnie wyciągnij i pozwól mu ogrzać się w temperaturze pokojowej, aby można go było łatwo pokroić. Po co zamrażać pomarańczę? Po rozmrożeniu będzie z niego więcej soku, a gorycz, która pochodzi ze skórki, zniknie.
Krok 3:
Rozmrożoną pomarańczę pokrój na kawałki, usuń pestki i włóż do miski rozdrabniacza.
Krok 4:
Zmiel pomarańczę na drobną masę. Nie ma potrzeby mielenia do stanu puree.
Krok 5:
Posiekaną pomarańczę włożyć do rondla i wlać 500 ml wody. Wymieszaj i odstaw na 30-40 minut, aby napój się zaparzył.
Krok 6:
Następnie przecedź napój przez drobne sito. Do odcedzonego napoju dodaj kolejne 1,5 litra wody, cukru i kwasu cytrynowego. Wszystko dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści i włóż napój do lodówki, aby trochę zaparzyć i ostudzić. Jeśli chodzi o ilość cukru, skup się na swoim smaku i słodyczy samej pomarańczy.
Krok 7:
Aby szybko schłodzić, dodaj kilka kostek lodu do szklanki napoju. Taki napój jest przechowywany przez jeden dzień w temperaturze pokojowej. Ale pije się znacznie szybciej. Miłego poczęstunku!
możesz dodać trochę soku z cytryny zamiast kwasu cytrynowego.
aby cukier rozpuścił się szybciej, możesz najpierw dodać go do niewielkiej ilości ciepłej wody, wymieszać, a następnie dodać do napoju z pozostałą ilością wody.
zamiast cukru można użyć słodzika.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g