barszcz z wieprzowiną

bogaty, najsmaczniejszy, najprostszy i właściwy! Barszcz czerwony z wieprzowiną-klasyka kuchni ukraińskiej i rosyjskiej! To przepyszne danie zyskało powszechną miłość i uznanie! Przepis jest prosty. Do jego przygotowania potrzebne będą najtańsze produkty. Okazuje się bardzo smaczny i satysfakcjonujący.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 36 % 4 g
59 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować barszcz z wieprzowiną? Najpierw przygotuj niezbędne produkty do bulionu. Aby Barszcz był grubszy, lepiej wziąć mięso na kości. Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. Obierz cebulę. Opłucz łodygę selera i pokrój na dwie części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni włóż całą cebulę, seler i cały kawałek mięso. Wlej przefiltrowaną wodę. Nie używaj wody z kranu, ponieważ ucierpi smak potrawy. Umieść na średnim ogniu. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ciepło do minimum i gotuj przez około 1 godzinę (aż wieprzowina się ugotuje). Pamiętaj, aby usunąć powstałą pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotuj wszystkie inne warzywa i przyprawy na liście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz białą kapustę z górnych wiotkich i przyciemnionych liści. Odetnij około jednej trzeciej główki kapusty. Drobno posiekaj nożem lub specjalną tarką do kapusty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ziemniaki, obierz, pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z bulionu wyjmij miękkie mięso i przenieś je do miski. Odcedź sam bulion. Warzywa, które w nim gotowano, nie będą już potrzebne, można je wyrzucić. Zagotuj bulion i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj przez około 10 minut po ugotowaniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż plastry wieprzowiny do bulionu. Ponownie doprowadzić do wrzenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj wszystko do smażenia. Obierz marchewki i buraki. Pokrój je w cienkie kostki(lub grubo zetrzyj). Złożyć w osobne pojemniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej na patelni rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Smaż marchewki przez 5 minut, aż będą miękkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj buraki. Smażyć, mieszając przez kolejne 5 minut. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć gotowanego gotowanego buraka w opakowaniu próżniowym. Nie można go dusić, ale po prostu pokroić i dodać do zupy 5-7 minut przed końcem gotowania.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i lekko sól. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Buraki powinny zmięknąć. Jeśli widzisz, że na patelni jest bardzo mało płynu, wlej kilka łyżek przegotowanej wody lub bulionu z patelni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż kapustę do garnka z bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, około 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Teraz przenieś pieczeń na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj, sól, pieprz i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz (3 szt.).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyłącz ogrzewanie. Przykryj garnek barszczem pokrywką. Pozostaw na około 20 minut. Następnie wlej do talerzy i podawaj, aż ostygnie.

jeśli chcesz, dodaj paprykę pokrojoną w paski do sosu warzywnego.

aby uzyskać bogatszy czerwony kolor, możesz dodać na końcu trochę soku z cytryny (1 łyżka stołowa) lub szczyptę kwasu cytrynowego. To również wpłynie pozytywnie na smak.

aby uzyskać bogatszy aromat, możesz dodać czosnek przepuszczony przez prasę (2-3 ząbki) do garnka z gotowym barszczem.

będzie pyszne, jeśli włożysz łyżkę kwaśnej śmietany do talerza z barszczem, posyp posiekanym koperkiem. Cóż, jeśli nadal z pampuszkami czosnkowymi i cienkimi plasterkami smalcu, to na ogół będzie sama doskonałość!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy