skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować barszcz z wieprzowiną? Najpierw przygotuj niezbędne produkty do bulionu. Aby Barszcz był grubszy, lepiej wziąć mięso na kości. Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. Obierz cebulę. Opłucz łodygę selera i pokrój na dwie części.
Krok 2:
Na patelni włóż całą cebulę, seler i cały kawałek mięso. Wlej przefiltrowaną wodę. Nie używaj wody z kranu, ponieważ ucierpi smak potrawy. Umieść na średnim ogniu. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ciepło do minimum i gotuj przez około 1 godzinę (aż wieprzowina się ugotuje). Pamiętaj, aby usunąć powstałą pianę.
Krok 3:
W międzyczasie przygotuj wszystkie inne warzywa i przyprawy na liście.
Krok 4:
Obierz białą kapustę z górnych wiotkich i przyciemnionych liści. Odetnij około jednej trzeciej główki kapusty. Drobno posiekaj nożem lub specjalną tarką do kapusty.
Krok 5:
Umyj ziemniaki, obierz, pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Z bulionu wyjmij miękkie mięso i przenieś je do miski. Odcedź sam bulion. Warzywa, które w nim gotowano, nie będą już potrzebne, można je wyrzucić. Zagotuj bulion i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj przez około 10 minut po ugotowaniu.
Krok 7:
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.
Krok 8:
Włóż plastry wieprzowiny do bulionu. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
Krok 9:
Przygotuj wszystko do smażenia. Obierz marchewki i buraki. Pokrój je w cienkie kostki(lub grubo zetrzyj). Złożyć w osobne pojemniki.
Krok 10:
Rozgrzej na patelni rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Smaż marchewki przez 5 minut, aż będą miękkie.
Krok 11:
Dodaj buraki. Smażyć, mieszając przez kolejne 5 minut. Aby przyspieszyć proces, możesz użyć gotowanego gotowanego buraka w opakowaniu próżniowym. Nie można go dusić, ale po prostu pokroić i dodać do zupy 5-7 minut przed końcem gotowania.
Krok 12:
Na patelni do warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, cukier i lekko sól. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Buraki powinny zmięknąć. Jeśli widzisz, że na patelni jest bardzo mało płynu, wlej kilka łyżek przegotowanej wody lub bulionu z patelni.
Krok 13:
Włóż kapustę do garnka z bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, około 10 minut.
Krok 14:
Teraz przenieś pieczeń na patelnię. Wszystko dobrze wymieszaj, sól, pieprz i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. W razie potrzeby dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz (3 szt.).
Krok 15:
Wyłącz ogrzewanie. Przykryj garnek barszczem pokrywką. Pozostaw na około 20 minut. Następnie wlej do talerzy i podawaj, aż ostygnie.
jeśli chcesz, dodaj paprykę pokrojoną w paski do sosu warzywnego.
aby uzyskać bogatszy czerwony kolor, możesz dodać na końcu trochę soku z cytryny (1 łyżka stołowa) lub szczyptę kwasu cytrynowego. To również wpłynie pozytywnie na smak.
aby uzyskać bogatszy aromat, możesz dodać czosnek przepuszczony przez prasę (2-3 ząbki) do garnka z gotowym barszczem.
będzie pyszne, jeśli włożysz łyżkę kwaśnej śmietany do talerza z barszczem, posyp posiekanym koperkiem. Cóż, jeśli nadal z pampuszkami czosnkowymi i cienkimi plasterkami smalcu, to na ogół będzie sama doskonałość!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g