skład / składniki
metoda gotowania
posiekane kotlety z kurczaka w piekarniku są zdrowszymi kotletami niż smażone na patelni w oleju. Dlatego lepiej jest, aby dzieci gotowały je według tego przepisu.
1. Bardzo drobno posiekaj filet z kurczaka nożem.
2. Dodaj jajko, drobno posiekaną cebulę, sól, w razie potrzeby pieprz.
3. Panieruj w mące lub dodaj mąkę do mielonego mięsa.
4. Łyżką uformować placki i włożyć do natłuszczonego naczynia do pieczenia.
5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ustaw placki na 30-40 minut.
6. Na koniec włącz konwekcję i zrumień wierzch kotletów.
możesz podawać z dodatkami lub warzywami. Wygodnie jest wziąć takie kotlety na przekąskę, zrobić kanapki.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g