zapiekanka z tłuczonych ziemniaków w piekarniku z mięsem mielonym

nieporównywalnie pyszne, z prostych produktów, na rodzinny obiad! Zapiekanka z tłuczonych ziemniaków w piekarniku z mięsem mielonym nakarmi całą rodzinę w dwóch rachunkach. To kompletne danie, bardzo satysfakcjonujące i smaczne. Podawaj z dowolnym sosem, keczupem, kwaśną śmietaną lub majonezem!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 31 % 9 g
186 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z tłuczonych ziemniaków w piekarniku z mięsem mielonym? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego: wieprzowego, drobiowego, wołowego lub mieszanego. Wzięłam mieloną wieprzowinę. Jeśli to konieczne, wcześniej rozmrozić mięso mielone. Dobrze umyj warzywa i jajko i osusz serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka z wodą. Sól wodę. I gotuj ziemniaki do miękkości. Aby przyspieszyć proces, pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spuść wodę z garnka przez durszlak. Zmiel gorące ziemniaki na puree z dodatkiem ciepłego mleka. Możesz to zrobić w dowolny dogodny dla Ciebie sposób: tłuczek, Blender.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masło do tłuczonych ziemniaków, wymieszaj. Pozwól puree ziemniaczanemu ostygnąć lekko w rondlu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij surowe jajko kurze do puree. Mieszaj masę, aż jajko całkowicie połączy się z tłuczkiem do ziemniaków. Możesz to zrobić łyżką, widelcem, popychaczem lub blenderem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Aby zapobiec łzawieniu oczu podczas krojenia, zwilż nóż zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię, włóż cebulę. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż mielone mięso na cebuli. Smaż mięso mielone na średnim ogniu, aż zmieni kolor. Robiąc to, często mieszaj i ugniataj duże grudki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pod koniec gotowania posolić mięso mielone, dodać suszoną bazylię, wymieszać. Gotuj przez kolejne 5 minut. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Połóż połowę tłuczonych ziemniaków, spłaszcz. Użyłem formy o wymiarach 18 * 18 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie równomiernie rozłóż warstwę mięsa mielonego.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż pozostałe tłuczone ziemniaki na wierzchu, delikatnie spłaszcz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wierzch zapiekanki posyp tartym serem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz zapiekankę ziemniaczaną w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Podawaj zapiekankę na gorąco jako samodzielne danie. Smacznego!

jeśli z wczorajszej kolacji pozostały tłuczone ziemniaki, możesz szybciej przygotować zapiekankę. Co więcej, jeśli wcześniej usmażysz mięso mielone.

na warstwie mięsa mielonego można ułożyć plastry pomidora. To urozmaici nadzienie i nada zapiekance jeszcze więcej soczystości.

zamiast sera zapiekankę na wierzchu można posmarować kwaśną śmietaną.

tłuczone ziemniaki nie były zbyt gęste, a zapiekanka była bardzo delikatna i smaczna. Można go podawać ze świeżymi warzywami i ziołami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy