skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z tłuczonych ziemniaków w piekarniku z mięsem mielonym? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnego mięsa mielonego: wieprzowego, drobiowego, wołowego lub mieszanego. Wzięłam mieloną wieprzowinę. Jeśli to konieczne, wcześniej rozmrozić mięso mielone. Dobrze umyj warzywa i jajko i osusz serwetkami.
Krok 2:
Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka z wodą. Sól wodę. I gotuj ziemniaki do miękkości. Aby przyspieszyć proces, pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki.
Krok 3:
Spuść wodę z garnka przez durszlak. Zmiel gorące ziemniaki na puree z dodatkiem ciepłego mleka. Możesz to zrobić w dowolny dogodny dla Ciebie sposób: tłuczek, Blender.
Krok 4:
Dodaj masło do tłuczonych ziemniaków, wymieszaj. Pozwól puree ziemniaczanemu ostygnąć lekko w rondlu.
Krok 5:
Ubij surowe jajko kurze do puree. Mieszaj masę, aż jajko całkowicie połączy się z tłuczkiem do ziemniaków. Możesz to zrobić łyżką, widelcem, popychaczem lub blenderem.
Krok 6:
Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Aby zapobiec łzawieniu oczu podczas krojenia, zwilż nóż zimną wodą.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię, włóż cebulę. Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor.
Krok 8:
Połóż mielone mięso na cebuli. Smaż mięso mielone na średnim ogniu, aż zmieni kolor. Robiąc to, często mieszaj i ugniataj duże grudki.
Krok 9:
Pod koniec gotowania posolić mięso mielone, dodać suszoną bazylię, wymieszać. Gotuj przez kolejne 5 minut. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku.
Krok 10:
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Krok 11:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Połóż połowę tłuczonych ziemniaków, spłaszcz. Użyłem formy o wymiarach 18 * 18 cm.
Krok 12:
Następnie równomiernie rozłóż warstwę mięsa mielonego.
Krok 13:
Rozłóż pozostałe tłuczone ziemniaki na wierzchu, delikatnie spłaszcz.
Krok 14:
Wierzch zapiekanki posyp tartym serem.
Krok 15:
Piecz zapiekankę ziemniaczaną w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Skoncentruj się na swoim piekarniku. Podawaj zapiekankę na gorąco jako samodzielne danie. Smacznego!
jeśli z wczorajszej kolacji pozostały tłuczone ziemniaki, możesz szybciej przygotować zapiekankę. Co więcej, jeśli wcześniej usmażysz mięso mielone.
na warstwie mięsa mielonego można ułożyć plastry pomidora. To urozmaici nadzienie i nada zapiekance jeszcze więcej soczystości.
zamiast sera zapiekankę na wierzchu można posmarować kwaśną śmietaną.
tłuczone ziemniaki nie były zbyt gęste, a zapiekanka była bardzo delikatna i smaczna. Można go podawać ze świeżymi warzywami i ziołami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g