skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż mięso sarny do pojemnika do marynowania. Pokrój obrane kiwi w drobną kostkę i posmaruj nimi mięso ze wszystkich stron. Posolić mięso (obficie).
2. Wymieszaj smalec (roztopiony tłuszcz wieprzowy), olej roślinny i suche przyprawy. Zmiażdż tutaj trochę jagód kaliny. Dodaj wszystko do mięsa i dobrze posmaruj. Możesz dalej gotować mięso lub pozwolić mu marynować przez 2 godziny.
3. Na blasze do pieczenia ułożyć pergamin i lekko posmarować masłem. Obierz cebulę i pokrój w grube pierścienie. Połóż cebulę na blasze do pieczenia. Umieść liść laurowy pod cebulą. Pokrój wędzony smalec w drobną kostkę i ułóż równą warstwę na pergaminie. Połóż sarnę na wierzchu, wlej sok i marynatę również na mięso.
4. Piecz mięso w piekarniku w temperaturze 185-200 stopni przez 2 godziny. Przez pierwsze 15 minut możesz trzymać mięso przykryte pergaminem, aby trochę się ugotowało.
5. Odetnij skórkę z pomarańczy i pokrój ją w cienkie paski. Wyciśnij sok. Połącz sok, skórkę i trochę grubo zmielonej mieszanki papryki.
6. Gotowe mięso odstaw na 10 minut, a następnie przenieś mięso na talerz, polej sosem pomarańczowym. Udekoruj jagodami kaliny i czymkolwiek innym chcesz.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Szynka sarny - 106 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g
- Piołun - 32 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g