Sarna pieczona w piekarniku

soczysta i pachnąca Sarna w piekarniku! Z kaliną i piołunem! Jadłeś coś takiego?! Niesamowite mięso przeniesie każdego, kto go spróbuje, do atmosfery wieczoru myśliwskiego - z aromatami ziół, mgiełką i niezmiennymi komarami...
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
133 kcal
IG: 67 / 33 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Włóż mięso sarny do pojemnika do marynowania. Pokrój obrane kiwi w drobną kostkę i posmaruj nimi mięso ze wszystkich stron. Posolić mięso (obficie).
2. Wymieszaj smalec (roztopiony tłuszcz wieprzowy), olej roślinny i suche przyprawy. Zmiażdż tutaj trochę jagód kaliny. Dodaj wszystko do mięsa i dobrze posmaruj. Możesz dalej gotować mięso lub pozwolić mu marynować przez 2 godziny.
3. Na blasze do pieczenia ułożyć pergamin i lekko posmarować masłem. Obierz cebulę i pokrój w grube pierścienie. Połóż cebulę na blasze do pieczenia. Umieść liść laurowy pod cebulą. Pokrój wędzony smalec w drobną kostkę i ułóż równą warstwę na pergaminie. Połóż sarnę na wierzchu, wlej sok i marynatę również na mięso. 
4. Piecz mięso w piekarniku w temperaturze 185-200 stopni przez 2 godziny. Przez pierwsze 15 minut możesz trzymać mięso przykryte pergaminem, aby trochę się ugotowało.
5. Odetnij skórkę z pomarańczy i pokrój ją w cienkie paski. Wyciśnij sok. Połącz sok, skórkę i trochę grubo zmielonej mieszanki papryki.
6. Gotowe mięso odstaw na 10 minut, a następnie przenieś mięso na talerz, polej sosem pomarańczowym. Udekoruj jagodami kaliny i czymkolwiek innym chcesz.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Kalina - 26   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Szynka sarny - 106   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g
  • Piołun - 32   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy