skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Istnieją różne sposoby solenia czosnku: główki, ząbki, z różnymi dodatkami, metodą suchą i marynatą, z gorącym lub zimnym nadzieniem, w szybki sposób. Możesz wybrać dowolny przepis do smaku. Zastanówmy się nad przepisem na marynowanie czosnku w marynacie, taka przekąska doskonale uzupełni gorące dania głównego codziennego menu.
Krok 2:
Weź czosnek, powinien być suchy i bez uszkodzeń, zgnilizna. Podziel główki czosnku na plasterki. Obierz ząbki czosnku z łuski. Odetnij szorstkie końce zębów po obu stronach. Umyj czosnek i wysusz. Jeśli chcesz, aby przekąska okazała się bogata, możesz dodać kawałek korzenia chrzanu i strąk ostrej papryki do czosnku. Aby uzyskać wyłącznie zbiór czosnku, takich dodatków nie można stosować.
Krok 3:
Ząbki czosnku należy szybko przetrzeć, aby usunąć nadmiar goryczki, w tym celu zanurz czosnek w pojemniku z gorącą wodą na 30 sekund. Natychmiast spuść wodę.
Krok 4:
Z góry musisz wysterylizować słoiki o małej objętości w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, opłucz pokrywki i zagotuj. Ugotowany czosnek wkładamy do słoików.
Krok 5:
Przygotuj marynatę do przedmiotu obrabianego. Wlej czystą przefiltrowaną wodę do emaliowanego naczynia, dodaj cukier, sól. Podpalamy, kładziemy liść laurowy i ziarna pieprzu, w razie potrzeby można użyć innych przypraw. Doprowadź marynatę do wrzenia, gotuj przez 5 minut, wlej ocet stołowy, wyłącz ogień. Niech marynata ostygnie.
Krok 6:
Wlej schłodzoną marynatę do czosnku w słoikach do wieszaków, ale aby marynata całkowicie zakryła czosnek. Zwijamy słoiki pokrywkami i pozwalamy ostygnąć do góry nogami pod futrem. Usuwamy przedmiot do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!
czosnek jest bardzo przydatnym warzywem, zawiera substancje takie jak wapń, fosfor, potas, selen, mangan, jod, witaminy z grupy B I C, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czosnek zawiera fitoncydy, które mają działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Czosnek ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, stymuluje hematopoezę, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zakrzepicy i lepkości krwi oraz wpływa na funkcje seksualne mężczyzn. Dlatego to warzywo powinno być częściej włączane do menu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g