solony czosnek

Prosta, smaczna i aromatyczna przekąska warzywna! Wiele osób nie lubi czosnku z powodu nieprzyjemnego, obsesyjnego zapachu po zjedzeniu. Ale łatwo jest przekształcić go w uniwersalną przekąskę, którą można podawać na ciepło, zupy lub używać do robienia sosów i innych potraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 17 g
77 kcal
IG: 82 / 0 / 18

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Istnieją różne sposoby solenia czosnku: główki, ząbki, z różnymi dodatkami, metodą suchą i marynatą, z gorącym lub zimnym nadzieniem, w szybki sposób. Możesz wybrać dowolny przepis do smaku. Zastanówmy się nad przepisem na marynowanie czosnku w marynacie, taka przekąska doskonale uzupełni gorące dania głównego codziennego menu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź czosnek, powinien być suchy i bez uszkodzeń, zgnilizna. Podziel główki czosnku na plasterki. Obierz ząbki czosnku z łuski. Odetnij szorstkie końce zębów po obu stronach. Umyj czosnek i wysusz. Jeśli chcesz, aby przekąska okazała się bogata, możesz dodać kawałek korzenia chrzanu i strąk ostrej papryki do czosnku. Aby uzyskać wyłącznie zbiór czosnku, takich dodatków nie można stosować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbki czosnku należy szybko przetrzeć, aby usunąć nadmiar goryczki, w tym celu zanurz czosnek w pojemniku z gorącą wodą na 30 sekund. Natychmiast spuść wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z góry musisz wysterylizować słoiki o małej objętości w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, opłucz pokrywki i zagotuj. Ugotowany czosnek wkładamy do słoików.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę do przedmiotu obrabianego. Wlej czystą przefiltrowaną wodę do emaliowanego naczynia, dodaj cukier, sól. Podpalamy, kładziemy liść laurowy i ziarna pieprzu, w razie potrzeby można użyć innych przypraw. Doprowadź marynatę do wrzenia, gotuj przez 5 minut, wlej ocet stołowy, wyłącz ogień. Niech marynata ostygnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej schłodzoną marynatę do czosnku w słoikach do wieszaków, ale aby marynata całkowicie zakryła czosnek. Zwijamy słoiki pokrywkami i pozwalamy ostygnąć do góry nogami pod futrem. Usuwamy przedmiot do przechowywania w chłodnym miejscu. Smacznego!

czosnek jest bardzo przydatnym warzywem, zawiera substancje takie jak wapń, fosfor, potas, selen, mangan, jod, witaminy z grupy B I C, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czosnek zawiera fitoncydy, które mają działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Czosnek ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, stymuluje hematopoezę, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zakrzepicy i lepkości krwi oraz wpływa na funkcje seksualne mężczyzn. Dlatego to warzywo powinno być częściej włączane do menu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy