jajka faszerowane serem i czosnkiem

faszerowane jajka są proste i bardzo smaczne! Faszerowane jajka to prosta przekąska, która doskonale sprawdzi się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienny posiłek! Danie z serii & quot; goście na wyciągnięcie ręki & quot;, - Szybkie i smaczne!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 67 % 26 g
węglowodany 8 % 3 g
286 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Rodzaj przekąski i z jakiej okazji zostanie podana zależy od wielkości jajka. Jeśli weźmiesz Duże, domowe jajka, będzie to porcja przekąsek, rodzaj mini sałatki w połówkach jaj. Jeśli użyjesz jaj przepiórczych, będzie to mini przekąska odpowiednia na bufet. Każdy ser będzie odpowiedni: twardy, miękki, z pleśnią. A świeży czosnek można zastąpić czosnkiem w proszku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować na twardo. W przypadku dużych jaj jest to około 8 minut po ugotowaniu. Następnie napełnij zimną wodą i wyczyść. Pokrój jajka wzdłuż na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie wyjmij żółtko, zachowaj białka jaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj żółtko widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce, połóż na żółtku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez, trochę soli. W razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub lekkim jogurtem. Następnie posiekany czosnek. Możesz go drobno posiekać nożem, możesz przejść przez prasę lub zetrzeć na drobnej tarce. W razie potrzeby użyj czosnku w proszku. Również na tym etapie możesz dodać dowolne posiekane warzywa do masy jajecznej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zacznij połówki jajek od powstałej mieszanki. Podawaj do stołu. Smacznego!

taka przekąska nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienny posiłek. Cóż, proste gotowanie z najtańszych produktów sprawia, że przepis jest odpowiedni dla początkujących gospodyń domowych i należy do serii przepisów "goście na wyciągnięcie ręki".
wypełnienie pozostawia dużo miejsca na wyobraźnię. Mam najprostszą wersję.
miejscowymi dodatkami będą świeże ogórki i paluszki krabowe.
ciekawym rozwiązaniem byłoby również umieszczenie małego kawałka śledzia lub czerwonej ryby w połowie jajka, a następnie masy jajecznej.
a może najpierw napełnij je masą jajeczną i udekoruj małą łyżeczką czerwonego kawioru na wierzchu!
ogólnie eksperymentuj!
smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy