skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Rodzaj przekąski i z jakiej okazji zostanie podana zależy od wielkości jajka. Jeśli weźmiesz Duże, domowe jajka, będzie to porcja przekąsek, rodzaj mini sałatki w połówkach jaj. Jeśli użyjesz jaj przepiórczych, będzie to mini przekąska odpowiednia na bufet. Każdy ser będzie odpowiedni: twardy, miękki, z pleśnią. A świeży czosnek można zastąpić czosnkiem w proszku.
Krok 2:
Jajka ugotować na twardo. W przypadku dużych jaj jest to około 8 minut po ugotowaniu. Następnie napełnij zimną wodą i wyczyść. Pokrój jajka wzdłuż na pół.
Krok 3:
Ostrożnie wyjmij żółtko, zachowaj białka jaj.
Krok 4:
Zetrzyj żółtko widelcem.
Krok 5:
Zetrzyj ser na drobnej tarce, połóż na żółtku.
Krok 6:
Dodaj majonez, trochę soli. W razie potrzeby majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub lekkim jogurtem. Następnie posiekany czosnek. Możesz go drobno posiekać nożem, możesz przejść przez prasę lub zetrzeć na drobnej tarce. W razie potrzeby użyj czosnku w proszku. Również na tym etapie możesz dodać dowolne posiekane warzywa do masy jajecznej.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 8:
Zacznij połówki jajek od powstałej mieszanki. Podawaj do stołu. Smacznego!
taka przekąska nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienny posiłek. Cóż, proste gotowanie z najtańszych produktów sprawia, że przepis jest odpowiedni dla początkujących gospodyń domowych i należy do serii przepisów "goście na wyciągnięcie ręki".
wypełnienie pozostawia dużo miejsca na wyobraźnię. Mam najprostszą wersję.
miejscowymi dodatkami będą świeże ogórki i paluszki krabowe.
ciekawym rozwiązaniem byłoby również umieszczenie małego kawałka śledzia lub czerwonej ryby w połowie jajka, a następnie masy jajecznej.
a może najpierw napełnij je masą jajeczną i udekoruj małą łyżeczką czerwonego kawioru na wierzchu!
ogólnie eksperymentuj!
smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g