twaróg z ziołami i czosnkiem

Pikantny, aromatyczny twarożek z ziołami i czosnkiem! Smaczne i zdrowe danie w sam raz na okres poza sezonem! Nasyci Cię witaminami i wapniem! Nadaje się na zdrowe obfite śniadanie, podwieczorek lub po prostu jako przekąska. Wszystko bardzo szybko, prosto i z niedrogich produktów!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 15 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź twaróg domowy, pożądane jest, aby procent tłuszczu był wyższy, najlepiej 9-18%. Najlepiej, jeśli użyjesz domowego twarogu własnego przygotowania: konsystencja takiego produktu jest bardziej jednorodna, nie zawiera ziaren, a ponadto taki twarożek jest oczywiście znacznie zdrowszy. Weź świeże zioła: mam kolendrę, ale koperek, pietruszka, bazylia, zielona cebula i inne warzywa są idealne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj twaróg widelcem. Jeśli używasz zakupionego, to dla bardziej jednolitej tekstury najlepiej będzie, jeśli przetrzesz go przez drobne sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól z twarogu. Używam zwykłej soli morskiej, ale może to być również sól z dodatkami, takimi jak sól Adyghe lub Svan. Na tym samym etapie miłośnicy pikantnych mogą dodać paprykę do twarogu, a miłośnicy pikantnego smaku mogą dodać inne przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warzywa bardzo dobrze spłucz gorącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj warzywa - ostatnio wycinam warzywa nożyczkami - jest to bardzo wygodne. Jeśli nagle nie masz świeżych ziół, wystarczy suszony, teraz sprzedaje się dużo suszonego kopru, pietruszki i cebuli. Ale zdrowsze będzie oczywiście danie, jeśli dodasz świeże zioła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekany czosnek do twarogu. Przez prasę przepuściłem ząbek czosnku, ale można go również zetrzeć lub drobno posiekać ostrym nożem. Dopuszcza się zastąpienie świeżego czosnku czosnkiem w proszku. Niech twaróg trochę stromi w temperaturze pokojowej i podawaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zarówno smaczne, jak i zdrowe! Smacznego!

taki twarożek jest świetny do podania na śniadanie lub podwieczorek. Jest pyszny sam w sobie. Ale może być również stosowany jako pasta do chleba lub tostów, do nadziewania połówek jajek lub pomidorów, a nawet jako nadzienie do ciast, ptysiów i innych wyrobów cukierniczych.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy