skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź twaróg domowy, pożądane jest, aby procent tłuszczu był wyższy, najlepiej 9-18%. Najlepiej, jeśli użyjesz domowego twarogu własnego przygotowania: konsystencja takiego produktu jest bardziej jednorodna, nie zawiera ziaren, a ponadto taki twarożek jest oczywiście znacznie zdrowszy. Weź świeże zioła: mam kolendrę, ale koperek, pietruszka, bazylia, zielona cebula i inne warzywa są idealne.
Krok 2:
Wymieszaj twaróg widelcem. Jeśli używasz zakupionego, to dla bardziej jednolitej tekstury najlepiej będzie, jeśli przetrzesz go przez drobne sito.
Krok 3:
Sól z twarogu. Używam zwykłej soli morskiej, ale może to być również sól z dodatkami, takimi jak sól Adyghe lub Svan. Na tym samym etapie miłośnicy pikantnych mogą dodać paprykę do twarogu, a miłośnicy pikantnego smaku mogą dodać inne przyprawy.
Krok 4:
Warzywa bardzo dobrze spłucz gorącą wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj warzywa - ostatnio wycinam warzywa nożyczkami - jest to bardzo wygodne. Jeśli nagle nie masz świeżych ziół, wystarczy suszony, teraz sprzedaje się dużo suszonego kopru, pietruszki i cebuli. Ale zdrowsze będzie oczywiście danie, jeśli dodasz świeże zioła.
Krok 5:
Dodaj posiekany czosnek do twarogu. Przez prasę przepuściłem ząbek czosnku, ale można go również zetrzeć lub drobno posiekać ostrym nożem. Dopuszcza się zastąpienie świeżego czosnku czosnkiem w proszku. Niech twaróg trochę stromi w temperaturze pokojowej i podawaj.
Krok 6:
Zarówno smaczne, jak i zdrowe! Smacznego!
taki twarożek jest świetny do podania na śniadanie lub podwieczorek. Jest pyszny sam w sobie. Ale może być również stosowany jako pasta do chleba lub tostów, do nadziewania połówek jajek lub pomidorów, a nawet jako nadzienie do ciast, ptysiów i innych wyrobów cukierniczych.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g