skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy hummus z ciecierzycy? Przygotuj jedzenie. Zacznij przygotowywać hummus co najmniej 15 godzin przed planowanym podaniem, ponieważ zajmie to trochę czasu na moczenie i gotowanie ciecierzycy. Można tego uniknąć, używając gotowej ciecierzycy w puszkach. Ilość oliwy z oliwek, przypraw, czosnku i soku z cytryny będzie zależeć od konsystencji hummusu i smaku.
Krok 2:
Posortuj ciecierzycę, wybierając zepsuty groszek i śmieci. Napełnij czystą zimną wodą przez 12 godzin.
Krok 3:
Po 12 godzinach ciecierzyca puchnie i wchłonie prawie całą wodę. Spuść resztki wody. Zalej ciecierzycę świeżą zimną wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę. Gotuj ciecierzycę przez około dwie godziny na małym ogniu. Groszek powinien stać się miękki i łatwo pękać palcami. Następnie ostudź ciecierzycę bez spuszczania wywaru.
Krok 4:
Na suchej patelni wlej nasiona sezamu i ziry. Lekko opiekaj je na małym ogniu, aż będą lekko złote. Ważne jest, aby nie rozgotować sezamu, w przeciwnym razie może zacząć gorzko.
Krok 5:
Następnie musisz zmielić sezam na pastę. Można to zrobić na wiele sposobów. Za pomocą moździerza, tak jak robiono to od czasów starożytnych. W rozdrabniaczu. Dodaj trochę oliwy z oliwek, aby uzyskać konsystencję pasty. W ten sposób przygotowuje się tahini - pastę sezamową.
Krok 6:
Wyjmij schłodzoną ciecierzycę z wywaru łyżką cedzakową. Nie wylewaj wody.
Krok 7:
Dodaj obrane ząbki czosnku do ciecierzycy. Za pomocą blendera zmiel ciecierzycę na puree, w razie potrzeby dodając wodę, w której została ugotowana. Wybierz konsystencję Hummusu - może być bardzo płynny, do sałatek lub grubszy, do innych potraw.
Krok 8:
Do gotowego puree dodaj pastę sezamową, sól, pieprz, oliwę z oliwek i sok z cytryny.
Krok 9:
Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Spróbuj hummusu i dodaj to, co uznasz za stosowne.
podaje się hummus, polewając oliwą z oliwek i posypując papryką.
aby ułatwić przygotowanie Hummusu, możesz użyć gotowej ciecierzycy w puszkach i pasty sezamowej, są one sprzedawane jako gotowe.
jeśli sam przygotowujesz hummus od I do, podziel gotowanie według czasu: namoczyć ciecierzycę przez noc, ugotować rano, a wieczorem posiekać.
ciecierzycę na hummus można gotować w powolnej kuchence lub szybkowarze.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g