Domowy hummus z ciecierzycy

Oryginalna, pikantna, zdrowa przekąska, najsmaczniejsza! Hummus z ciecierzycy to aromatyczny, pikantny sos na bazie puree z tureckiego groszku i pasty sezamowej. Hummus jest rozprowadzany na chlebie, maczane są w nim warzywa i używany jako sos w innych potrawach. Hummus jest popularny wśród wegetarian.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 17 g
tłuszcze 27 % 22 g
węglowodany 52 % 42 g
449 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy hummus z ciecierzycy? Przygotuj jedzenie. Zacznij przygotowywać hummus co najmniej 15 godzin przed planowanym podaniem, ponieważ zajmie to trochę czasu na moczenie i gotowanie ciecierzycy. Można tego uniknąć, używając gotowej ciecierzycy w puszkach. Ilość oliwy z oliwek, przypraw, czosnku i soku z cytryny będzie zależeć od konsystencji hummusu i smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj ciecierzycę, wybierając zepsuty groszek i śmieci. Napełnij czystą zimną wodą przez 12 godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 12 godzinach ciecierzyca puchnie i wchłonie prawie całą wodę. Spuść resztki wody. Zalej ciecierzycę świeżą zimną wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę. Gotuj ciecierzycę przez około dwie godziny na małym ogniu. Groszek powinien stać się miękki i łatwo pękać palcami. Następnie ostudź ciecierzycę bez spuszczania wywaru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na suchej patelni wlej nasiona sezamu i ziry. Lekko opiekaj je na małym ogniu, aż będą lekko złote. Ważne jest, aby nie rozgotować sezamu, w przeciwnym razie może zacząć gorzko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie musisz zmielić sezam na pastę. Można to zrobić na wiele sposobów. Za pomocą moździerza, tak jak robiono to od czasów starożytnych. W rozdrabniaczu. Dodaj trochę oliwy z oliwek, aby uzyskać konsystencję pasty. W ten sposób przygotowuje się tahini - pastę sezamową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij schłodzoną ciecierzycę z wywaru łyżką cedzakową. Nie wylewaj wody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj obrane ząbki czosnku do ciecierzycy. Za pomocą blendera zmiel ciecierzycę na puree, w razie potrzeby dodając wodę, w której została ugotowana. Wybierz konsystencję Hummusu - może być bardzo płynny, do sałatek lub grubszy, do innych potraw.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do gotowego puree dodaj pastę sezamową, sól, pieprz, oliwę z oliwek i sok z cytryny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Spróbuj hummusu i dodaj to, co uznasz za stosowne.

podaje się hummus, polewając oliwą z oliwek i posypując papryką.
aby ułatwić przygotowanie Hummusu, możesz użyć gotowej ciecierzycy w puszkach i pasty sezamowej, są one sprzedawane jako gotowe.
jeśli sam przygotowujesz hummus od I do, podziel gotowanie według czasu: namoczyć ciecierzycę przez noc, ugotować rano, a wieczorem posiekać.
ciecierzycę na hummus można gotować w powolnej kuchence lub szybkowarze.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy