skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować Charlotte z truskawkami, potrzebujemy: mąki, cukru,jajek, truskawek, proszku do pieczenia i waniliny.
Krok 2:
Umyj truskawki, osusz i usuń kucyki. Pokrój duże jagody na 4 części, średnie na pół i pozostaw małe w całości. Zdecydowanie radzę wybrać małe, twarde jagody do pieczenia, aby włożyć je do ciasta w całości. W ten sposób wydzielą mniej soku, a ciasto wokół jagód nie będzie zbyt wilgotne.
Krok 3:
Połącz jajka z cukrem. Jeśli jajka są duże, wystarczą dwa, jeśli są małe, lepiej wziąć 3 lub 4. Tym wspanialsza będzie Charlotte.
Krok 4:
Ubij mikserem w puszystą pianę. Na powierzchni powinno pojawić się wiele małych pęcherzyków.
Krok 5:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko mikserem z małą prędkością.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i odkurz mąką.
Krok 8:
Włóż większość ciasta do formy. Rozłóż truskawki na wierzchu.
Krok 9:
Rozłóż pozostałe ciasto i spłaszcz. Piec Charlotte przez około 30 minut w 180°C.
Krok 10:
Schłodzić gotową Charlotte, wyjąć z formy, posypać (w razie potrzeby) cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!
dawno nie upiekłam Charlotte z truskawkami. Wcześniej starałem się nie piec truskawek po raz kolejny - gotuje się i staje się brzydki. A jeśli jagody nie są bardzo gęste, a także pokrojone, jest to prawie 100% gwarancja, że wypieki będą mokre w środku. Nawiasem mówiąc, jest to bardzo częsty błąd początkujących gospodyń domowych - weź największe dojrzałe jagody, a następnie zdziw się, że większość ciasta nie została upieczona. Faktem jest, że same truskawki zawierają dużo wody. Ale jeśli jagody są twarde i dodawane w całości, skóra zapobiega uwalnianiu nadmiaru wilgoci. Jeśli jagody są ciemnoczerwone, duże i soczyste, a jeśli zostaną również pokrojone, herbatnik będzie naprawdę zbyt mokry od soku truskawkowego. Sprawdzone empirycznie. Wybierz więc odpowiednie truskawki - małe, twardsze. Wtedy wszystko się ułoży, jak trzeba.
podobna do Charlotte, ale z dodatkiem rabarbaru (https://1000.menu/cooking / 20228-vzdushnyi-biskvit-s-revenem-i-klubnikoi) już gotowałam.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g