Charlotte z truskawkami

Klasyczny biszkopt dla Charlotte i truskawki zamiast jabłek. Dopiero teraz, gdy szczyt sezonu truskawkowego dobiega końca, w końcu złapałem się i zdałem sobie sprawę, że jeszcze nic z nim nie gotowałem. Jadłam tylko świeżo. Ale tyle zaplanowałam. Zacznę od Charlotte. W przepisie nie ma nic skomplikowanego-zwykły biszkopt i truskawki. Proste i bardzo smaczne. Pod przepisem bardzo ważne wskazówki dotyczące wyboru truskawek do pieczenia.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 76 % 41 g
247 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować Charlotte z truskawkami, potrzebujemy: mąki, cukru,jajek, truskawek, proszku do pieczenia i waniliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj truskawki, osusz i usuń kucyki. Pokrój duże jagody na 4 części, średnie na pół i pozostaw małe w całości. Zdecydowanie radzę wybrać małe, twarde jagody do pieczenia, aby włożyć je do ciasta w całości. W ten sposób wydzielą mniej soku, a ciasto wokół jagód nie będzie zbyt wilgotne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz jajka z cukrem. Jeśli jajka są duże, wystarczą dwa, jeśli są małe, lepiej wziąć 3 lub 4. Tym wspanialsza będzie Charlotte.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mikserem w puszystą pianę. Na powierzchni powinno pojawić się wiele małych pęcherzyków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko mikserem z małą prędkością.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i odkurz mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż większość ciasta do formy. Rozłóż truskawki na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż pozostałe ciasto i spłaszcz. Piec Charlotte przez około 30 minut w 180°C.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotową Charlotte, wyjąć z formy, posypać (w razie potrzeby) cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Smacznego!

dawno nie upiekłam Charlotte z truskawkami. Wcześniej starałem się nie piec truskawek po raz kolejny - gotuje się i staje się brzydki. A jeśli jagody nie są bardzo gęste, a także pokrojone, jest to prawie 100% gwarancja, że wypieki będą mokre w środku. Nawiasem mówiąc, jest to bardzo częsty błąd początkujących gospodyń domowych - weź największe dojrzałe jagody, a następnie zdziw się, że większość ciasta nie została upieczona. Faktem jest, że same truskawki zawierają dużo wody. Ale jeśli jagody są twarde i dodawane w całości, skóra zapobiega uwalnianiu nadmiaru wilgoci. Jeśli jagody są ciemnoczerwone, duże i soczyste, a jeśli zostaną również pokrojone, herbatnik będzie naprawdę zbyt mokry od soku truskawkowego. Sprawdzone empirycznie. Wybierz więc odpowiednie truskawki - małe, twardsze. Wtedy wszystko się ułoży, jak trzeba.

podobna do Charlotte, ale z dodatkiem rabarbaru (https://1000.menu/cooking / 20228-vzdushnyi-biskvit-s-revenem-i-klubnikoi) już gotowałam.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy