skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby udekorować tort urodzinowy różami, potrzebujesz: biały mastyk - możesz sam ugotować lub kupić gotowy; cukier puder - do pracy z mastyksem; Formy do wycinania płatków i listków; wykałaczki do zapięcia róż, widelec do cytryny, nożyczki, szczotka; ciasto-w ten sposób możesz ozdobić dowolne ciasto, koniecznie pokryte kremem pod mastyksem; woda.
Krok 2:
Rozwałkuj mastyk w cienki naleśnik wystarczająco duży, aby pokryć ciasto.
Krok 3:
Ostrożnie, aby nie uszkodzić mastyksu, przykryj nim ciasto.
Krok 4:
Palcami po bokach ciasta tworzymy draperię. W ten sposób symulujemy tkaninę.
Krok 5:
Skrawki mastyksu używamy dalej.
Krok 6:
Rozwałkuj mały naleśnik, wprowadź czerwony barwnik.
Krok 7:
Ugniatamy mastyk do wymaganego jednolitego koloru i zwijamy w cienki naleśnik.
Krok 8:
Okrągły kształt pożądanego rozmiaru, czy to kieliszek, czy specjalny kształt, wycinamy koła - będą to płatki róż. Na jedną różę potrzebujesz od 7 kółek.
Krok 9:
Zawiń pierwszy płatek w rurkę.
Krok 10:
Drugi płatek owija pierwszy. Smarujemy trochę płatka wodą
Krok 11:
Z trzecim w ten sam sposób - smarujemy wodą i owijamy dwa płatki.
Krok 12:
I tak, płatek po płatku, owijamy w kółko i robimy różę.
Krok 13:
W ten sposób wykonujemy liczbę róż niezbędną do dekoracji.
Krok 14:
Róże okażą się podłużne, więc przecinamy końce kwiatów nożyczkami.
Krok 15:
Ugniatamy zielony mastyks, zwijamy go w naleśnik i wycinamy z niego liście.
Krok 16:
Nożyczkami wykonujemy nacięcia na każdym liściu jak prawdziwe liście róży.
Krok 17:
Widelcem do cytryny wykonujemy żyły na liściach.
Krok 18:
Wszystko gotowe, pozwól mastyksowi trochę wyschnąć.
Krok 19:
Jak wyschnie, zaczynamy dekorować. Posmaruj ciasto wodą.
Krok 20:
Pięknie układamy róże na torcie. Udekoruj liśćmi.
Krok 21:
Włóż połowę wykałaczki do róży.
Krok 22:
I przymocuj róże z boku ciasta wykałaczkami.
Krok 23:
Podsumowujemy ostatnie poprawki dekorowania ciasta. Podczas gdy mastyk wysycha do stabilnej stabilności, nie pozwalamy na osiadanie biżuterii. Kwiaty i liście można przygotować z wyprzedzeniem, dzień lub więcej. Wtedy proces dekorowania będzie łatwiejszy. Teraz ciasto jest udekorowane i gotowe do zadowolenia gospodarstw domowych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mastyks - 393 kcal/100g
- Kremowy - 226 kcal/100g