ciasto z różami z mastyksu

oryginalne ciasto ozdobione różami to najlepszy prezent na wakacje! Piękny!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 75 % 49 g
312 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby udekorować tort urodzinowy różami, potrzebujesz: biały mastyk - możesz sam ugotować lub kupić gotowy; cukier puder - do pracy z mastyksem; Formy do wycinania płatków i listków; wykałaczki do zapięcia róż, widelec do cytryny, nożyczki, szczotka; ciasto-w ten sposób możesz ozdobić dowolne ciasto, koniecznie pokryte kremem pod mastyksem; woda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozwałkuj mastyk w cienki naleśnik wystarczająco duży, aby pokryć ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie, aby nie uszkodzić mastyksu, przykryj nim ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Palcami po bokach ciasta tworzymy draperię. W ten sposób symulujemy tkaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skrawki mastyksu używamy dalej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj mały naleśnik, wprowadź czerwony barwnik.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy mastyk do wymaganego jednolitego koloru i zwijamy w cienki naleśnik.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Okrągły kształt pożądanego rozmiaru, czy to kieliszek, czy specjalny kształt, wycinamy koła - będą to płatki róż. Na jedną różę potrzebujesz od 7 kółek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawiń pierwszy płatek w rurkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drugi płatek owija pierwszy. Smarujemy trochę płatka wodą

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z trzecim w ten sam sposób - smarujemy wodą i owijamy dwa płatki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I tak, płatek po płatku, owijamy w kółko i robimy różę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W ten sposób wykonujemy liczbę róż niezbędną do dekoracji.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Róże okażą się podłużne, więc przecinamy końce kwiatów nożyczkami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ugniatamy zielony mastyks, zwijamy go w naleśnik i wycinamy z niego liście.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nożyczkami wykonujemy nacięcia na każdym liściu jak prawdziwe liście róży.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Widelcem do cytryny wykonujemy żyły na liściach.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wszystko gotowe, pozwól mastyksowi trochę wyschnąć.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Jak wyschnie, zaczynamy dekorować. Posmaruj ciasto wodą.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pięknie układamy róże na torcie. Udekoruj liśćmi.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Włóż połowę wykałaczki do róży.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    I przymocuj róże z boku ciasta wykałaczkami.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Podsumowujemy ostatnie poprawki dekorowania ciasta. Podczas gdy mastyk wysycha do stabilnej stabilności, nie pozwalamy na osiadanie biżuterii. Kwiaty i liście można przygotować z wyprzedzeniem, dzień lub więcej. Wtedy proces dekorowania będzie łatwiejszy. Teraz ciasto jest udekorowane i gotowe do zadowolenia gospodarstw domowych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mastyks - 393   kcal/100g
  • Kremowy - 226   kcal/100g

Podobne przepisy